La sonda índia Chandrayaan-3 ha allunat aquest dimecres amb èxit al pol sud de la Lluna i, d'aquesta manera, el país asiàtic s'ha convertit en el primer a trepitjar aquesta part inexplorada del satèl·lit terrestre. L'èxit de la missió suposa una fita històrica per al país, que passa per davant de Rússia en la cursa espacial, després del fracàs de Moscou en una missió amb el mateix objectiu diumenge passat. "Aquest moment és inoblidable, sense precedents, és un crit de victòria per a la nova Índia", ha afirmat el primer ministre indi, Narendra Modi, que ha seguit en directe l'allunatge. 

La Chandrayaan-3 es va enlairar en el coet més gran i pesat de l'Índia el 14 de juliol passat i, just 40 dies més tard, ha aconseguit aterrar "de manera suau" al pol sud del satèl·lit, després d'efectuar una complicada maniobra de descens que —segons havia explicat l'Agència Índia d'Investigació Espacial (ISRO, per les sigles en anglès)— era "la part més crítica de l'aterratge". 

Al centre de control de la missió, el MOX, on s'havien aplegat tots els científics, periodistes i convidats, hi havia molta expectació i molts nervis, i quan s'ha fet realitat l'allunatge, tothom s'han aixecat per aplaudir i abraçar-se amb molta emoció.  

L'Índia mostra múscul a l'espai

L'èxit de la missió Chandrayaan-3 és molt significatiu per a l'Índia per dos motius. En primer lloc, perquè el 2019 ja va intentar aquesta gesta amb la sonda Chandrayaan-2, però un error de càlcul en la velocitat de descens va fer que s'acabés estavellant. Aquell fracàs va marcar el país, i es recorda especialment la imatge del primer ministre intentant consolar amb una abraçada el llavors cap d'ISRO, Kailasavadivoo Sivan, que plorava desconsolat. 

Quatre anys després, l'èxit de la nova missió havia de servir per reparar aquell fracàs i, alhora, guanyar la carrera a Rússia, que l'11 d'agost va enviar una altra sonda, Luna-25, per assolir la mateixa fita. Tanmateix, els russos van fracassar diumenge 20, quan la sonda es va desviar de l'òrbita i va col·lidir contra la superfície lunar. 

El triomf de Chandrayaan-3 també permet a l'Índia fer un salt al tauler geopolític, reivindicant-se com una nova potència espacial i un actor polític i econòmic que cal tenir en compte. No en va, amb aquesta fita s'ha convertit en el quart país a arribar a la Lluna, juntament amb els Estats Units, Rússia i la Xina. "Vam fer una promesa a la Terra i l'hem complert a la Lluna. L'Índia és ara a la Lluna", ha asseverat el primer ministre avui.