Una majoria independentista aclaparadora s'ha imposat en els resultats electorals de Groenlàndia, país que depèn administrativament del Regne de Dinamarca: les forces a favor de la independència sumen el 80% del vot popular en les eleccions d'ahir. Aquests resultats plantegen un nou paradigma pels habitants de l'illa, que volen reprendre el control sobre els seus recursos naturals i el futur del país.

Dret a l'autodeterminació

Amb l'adopció del nou Estatut d'Autonomia pactat amb Dinamarca el 2009, que recull el dret a l'autodeterminació, Groenlàndia té la porta oberta a la independència.

Des del passat febrer, una controvèrsia ha sacsejat l'espai mediàtic groenlandès, culminant en les eleccions anticipades d'ahir. Es tracta de l'explotació d'una mina de terres rares a Kuannersuit, un dels jaciments més grans d'aquest recurs natural en l'àmbit mundial, per part d'una empresa australiana finançada per xinesos.

Groenlàndia, una illa de dos milions de quilòmetres quadrats, dels quals el 80 % estan coberts de gel, ha estat un dels primers països a sofrir les conseqüències immediates de la crisi climàtica. Arran d'això, l'explotació d'aquest recurs natural per l'afavoriment de tercers ha causat una crisi política entre els groenlandesos, que ara volen decidir com serà una Groenlàndia independent i, més específicament, com es finançarà. 

Independentista, socialista i ecologista

eleccions groenlàndia / electomania.es

Font: electomania.es

 

El partit guanyador de les eleccions ha estat Inuit Ataqatigiit (IA). Amb el 36,6 % del vot popular, el grup socialista, independentista i ecologista triomfa en els comicis per segon cop en 40 anys, prometent la clausura de la mina. Des de la convocatòria, tot apuntava que IA lideraria els resultats, ja que la seva campanya defensa que «la millor manera de guanyar independència és millorar la producció d'aliments».

D'altra banda, els socialdemòcrates Siumut, que també són independentistes, han aconseguit el 29.4% del vot. Per a ells, la clausura de la mina significaria una major dependència en els 200 milions d'euros que Dinamarca destina a l'illa en els seus pressupostos anuals. Erik Jensen, exministre de Mineria i líder del partit, defensa en canvi l'explotació d'aquests recursos com a font ràpida de recursos i capacitat d'autogestió. 

Per a les forces d'esquerres, que en total superen el 65% del vot, el futur econòmic del país es podrà basar en l'exportació de sorra, adob natural, el turisme, l'agricultura i la pesca, que actualment suposa gran part del seu PIB i el 90 % de les seves exportacions.