La història de l'illa de Sark podria ser una de les més interessants del Regne Unit. Sark és una petita illa al Canal de la Mànega que pertany al Regne Unit, però, té el seu propi sistema de govern autònom i és coneguda per ser un dels últims indrets a Europa on encara es regeix per una antiga llei nòmada. Fins a l'any 2008, Sark era l'última colònia feudal d'Europa, governada per un senyor feudal i un petit consell de l'illa. Ara bé, el 2008 hi va haver una reforma constitucional que va convertir Sark en una "dependència de la Corona", i es va establir un sistema de govern més democràtic amb la creació d'una assemblea de 28 membres triats. 

Que fos l'últim reducte feudal d'Europa no és l'única curiositat que té l'illa. Els cotxes no estan permesos, així que és una de les poques illes del món on els visitants i residents, uns 500, han de desplaçar-se a peu, en bicicleta o carros de cavalls. A més, a l'illa no hi ha il·luminació pública, per tant, les estrelles es veuen amb la màxima plenitud durant la nit. Els gratacels no hi tenen cabuda perquè una llei prohibeix la construcció d'edificis de més de dos pisos d'altura.

Vistes i coves espectaculars

En aquest sentit, les visites de l'illa són espectaculars. Està farcida de penya-segats, fins i tot hi ha el famós de La Coupée, un istme de 91 metres de llarg i 80 metres d'alçada que connecta amb l'illa de Little Sark. També és força coneguda per la seva vida silvestre, incloent-hi aus marines i una famosa colònia de pops gegants que viu a les seves aigües. A banda de penya-segats i fauna, també hi ha la cova més gran d'Europa, la cova de Gouliot. Els visitants poden explorar-la en caiac o barca. I també es pot aprofitar, en aquest punt, per explorar les coves submarines, perquè l'illa tot just és famosa per tenir les coves submarines més grans del món. N'hi ha més de 100 per explorar. I una última curiositat relacionada amb el mar, és que l'illa ofereix la possibilitat de presenciar el fenomen anomenat "mar brillant", que passa quan el plàncton emet llum al mar durant la nit. 

Per altra banda, integrada en aquest paisatge paradisíac i sense fum de cotxes, l'illa continua fent servir el mètode tradicional de l'agricultura en terrasses, on les parcel·les de terra es posen escalonades per aprofitar al màxim el terreny. A més, també hi ha els famosos jardins de Seigneurie. Hi ha també un costat fosc i és que té un dels cementiris més petits del món, el cementiri de l'Església de St Peter. Només té capacitat per a 40 tombes. ​

A més, hi ha festivals anuals, com el de Flors o el de Jazz. I l'any 1940 s'hi van rodar diverses pel·lícules, incloent-hi The Silver Fleet i The Night Fighters. Encara que sembli una illa remota i de mida petita, la història i la cultura úniques de Sark, la fan una illa extremadament fascinant per a visitar i aprendre. 

Altres illes del Canal de la Mànega

A més de l'illa de Sark, també hi ha altres illes al Canal de la Mànega: Jersey, Guernsey, Alderney, Herm, Jethou, Brecqhou i les Îles Chausey (un grup de petites illes i roques ubicades davant a la costa de Normandia a França). Les habitades, però, són menys. Jersey, Guernsey, Alderney i Sark.

Guernsey unsplash
Guernsey / Unsplash

En aquest sentit, Jersey és l'illa més gran i poblada de les Illes del Canal, amb uns 100.000 habitants. Guernsey és la segona illa més gran i té una població de prop de 65.000 habitants. Alderney és la tercera illa més gran i té una població d'uns 2.000 habitants. Les altres illes, com Herm, Jethou, Brecqhou i Îles Chausey, no tenen població permanent o són de propietat privada i no es permeten visites sense permís especial.

Malgrat tot, totes tenen curiositats per donar i per vendre. Jersey té una tradició de més de mil anys en l'elaboració de sidra de poma i compta amb una varietat de pomes endèmiques de l'illa. A més, el "Jersey Cow" és una raça de bestiar que es va originar a l'illa i és coneguda per la seva alta producció de llet. Per altra banda, Guernsey té una raça de vaca pròpia, la Guernsey Cow, que també és coneguda per la seva alta producció de llet i el seu característic pelatge vermellós-marró. I finalment, Alderney va ser ocupada pels alemanys durant la Segona Guerra Mundial i encara conserva moltes de les restes de la fortificació que van construir els nazis a l'illa.

 

Imatge principal: illa de Sark / Unsplash​​​