L'iceberg més gran del món s'ha desprès de la plataforma de gel Roone, al nord-oest de l'Antàrtida. Una massa de gel de 4.320 quilòmetres quadrats, una mica més gran que la superfície de l'illa de Mallorca, segons les imatges de satèl·lit preses per la Missió Copèrnic.

L'iceberg, que va ser denominat A-76, té una longitud d'uns 170 quilòmetres i una amplada de 25, amb una superfície total de 4.320 quilòmetres, davant els 3.640 de Mallorca, va assenyalar la Agència Espacial Europea (AQUESTA) per donar una idea de la magnitud del tros de gel.

Amb aquestes proporcions, es tracta de l'iceberg més gran del món, un lloc que fins ara tenia A-23A, d'uns 3.880 quilòmetres quadrats.

La gran massa flotant al mar de Weddell va ser detectada per la missió Copérnico Sentinel-1, formada per dos satèl·lits d'òrbita polar que observen l'Antàrtida, fins i tot les seves regions remotes, durant tot l'any.

Com es denominen els icebergs?

La denominació dels icebergs es compon a partir del quadrant antàrtic en què són albirats originalment, seguit d'una lletra seqüencial. Si posteriorment la massa de gel es trenca, com succeeix en ocasions, cada tros afegeix al seu nom una lletra seqüencial.

El desglaç

D'altra banda, una investigació liderada per l'Institut de Ciències del Mar de Barcelona (ICM-CSIC) ha descobert que el desglaç que s'està produint als mars antàrtics afavoreix que es formin núvols, la qual cosa pot ajudar a reduir la radiació solar que rep la regió.

L'estudi, en el qual també ha participat la Universitat de Birmingham (Regne Unit), ha demostrat que en l'atmosfera de l'Antàrtida es formen partícules provinents dels gasos alliberats pels microorganismes que habiten el gel marí i les aigües que l'envolten i aquestes partícules generen aerosols en l'atmosfera que afavoreixen la formació de núvols a l'estiu.

Segons els investigadors, aquest fenomen pot tenir importants conseqüències en el clima perquè els núvols influeixen en regular la temperatura del planeta perquè reflecteixen i filtren la radiació solar i, sense elles, el clima seria molt més càlid.

 

Foto principal: Imatge de recurs d'un iceberg / Unsplash - Hubert Neufeld