L'executiu en cap de l'Scottish National Party (SNP), Peter Murrell, ha anunciat aquest dissabte la seva dimissió davant d'un possible vot de censura per part dels membres de l'executiva de la formació, segons informa la premsa escocesa. La renúncia presentada per Murrell, que és d'efecte immediat, arriba en un moment de tensió dins del partit per la publicació d'informació incorrecta sobre les xifres d'afiliats a la formació, que han caigut en els darrers anys. A més a més, l'SNP es troba enmig de la pugna per escollir qui serà el nou primer ministre en substitució de Nicola Sturgeon, que va presentar la seva dimissió com a líder de la formació i del govern escocès el passat mes de febrer. Després de gairebé 20 anys en el càrrec, ara és Murrell, parella de Sturgeon, qui també ha decidit plegar.

El fins ara director general de l'SNP ha informat de la seva decisió a través d'un comunicat, en el qual ha assenyalat que no tenia planificat abandonar el càrrec fins després d'elegir el nou líder del partit, decisió que està prevista pel pròxim 27 de març. "Tanmateix, com que el meu futur s'ha convertit en una distracció de la campanya (electoral), he arribat a la conclusió que m'he de retirar ara, per tal que el partit pugui concentrar-se per complet en els assumptes relacionats amb el futur d'Escòcia", ha assegurat Murrell, que ha pres aquesta decisió davant l'amenaça d'un procés de destitució per part de l'Executiva del partit. 

Polèmica pels afiliats de l'SNP

En l'escrit, s'ha referit obertament a la polèmica per les xifres de membres de l'SNP. I és que el partit escocès va fer públic a l'inici de la carrera per a les eleccions primàries que mantenia els 104.000 afiliats que ja van informar a finals del 2021. Més tard, però, els candidats a substituir Sturgeon van insistir en la transparència sobre aquestes dades i finalment el partit va comunicar que tenien 72.186 membres, per sota dels que havien indicat inicialment. Murrell ha volgut deixar clar que la responsabilitat de publicar aquestes xifres és seva: "La responsabilitat per les respostes de l'SNP a les preguntes de la premsa sobre les xifres d'afiliats és meva com a secretari general. No va haver-hi intenció d'enganyar, però accepto que hagi estat el resultat", ha reconegut. A banda de Murrell, el cap de premsa de la formació independentista escocesa, Murray Foot, també va anunciar aquest divendres la seva dimissió arran d'aquesta qüestió. 

Eleccions primàries a l'SNP

Els militants de l'Scottish National Party van començar el passat dilluns 13 de març la votació per escollir qui rellevarà Nicola Sturgeon al capdavant del partit i del govern del país. El procés de les primàries acabarà el 27 de març, dia en què es donarà a conèixer el nom del pròxim primer o primera ministra. Els tres candidats que han aconseguit els suports necessaris han format part del govern escocès, i són el ministre de Salut, Humza Yousaf, la ministra de Finances, Kate Forbes, i l'exsecretària de seguretat comunitària, Ash Regan.