La Nit de Nadal ha estat marcada per nous enfrontaments entre la policia i manifestants als carrers de Hong Kong, que van tornar a presenciar un intercanvi de còctels molotov i llaunes de gas lacrimogen.

Durant les primeres hores de la nit, centenars de manifestants es van congregar en diversos centres comercials a ambdós costats de l'estret, on també van acudir nombrosos agents antiavalots. Es van registrar arrestos de manifestants i incidents com el d'un jove que va saltar des del primer pis en el centre comercial Yoho fugint dels policies. Va ser traslladat conscient a l'hospital i, segons fonts mèdiques citades pel diari local South China Morning Post, es troba estable.

Passades les 23h (15.00 GMT), les forces de seguretat anunciaven que anaven a dur a terme una operació per dispersar i detenir els manifestants que tallaven el carrer Nathan, la principal avinguda de Kowloon, amb barricades improvisades.

I tot just una hora després, la Policia denunciava que alguns dels manifestants s'havien negat a abandonar la zona i que havien llançat còctels molotov contra la comissaria de Tsim Sha Tsui i pres foc a una entrada de l'estació de metro de Mong Kok. L'operador del metro local, MTR, havia anunciat el tancament d'aquesta parada i de la de Tsim Sha Tsui per a la resta de la nit, malgrat que és habitual que durant la Nit de Nadal a Hong Kong els metres operin tota la nit.

Alguns manifestants també havien rebentat els vidres d'una sucursal del banc HSBC i provocat un incendi a l'entrada; aquest banc s'ha convertit en el blanc de la ira del moviment de protesta després que diversos comptes d'una plataforma que recaptava fons per a manifestants detinguts i ferits fossin congelats per descomptat blanqueig de diners.

El govern va emetre un comunicat ja entrada la matinada en el que lamenta que els actes dels manifestants "pertorbessin greument l'ordre social, afectessin l'ambient festiu i impedissin a altres persones gaudir de les festes", cosa que va qualificar d'"intolerable".

Així mateix, l'Executiu va criticar la presència de banderes independentistes hongkongueses en les protestes d'ahir a la nit, i va recordar que promoure la secessió de l'excolònia britànica -que pertany a la Xina però manté certes autonomies fins a 2047- és anticonstitucional i "no propici per a l'interès general i a llarg termini de la societat de Hong Kong".

Nadal

Els manifestants antigovernamentals han seguit aquest dimecres per diversos centres comercials de Hong Kong cantant lemes a favor de la democràcia i han promès mantenir la seva protesta durant tota la jornada del dia de Nadal, un dia després dels violents enfrontaments amb agents de la Policia en un districte turístic de l'antiga colònia britànica.

Les protestes van arribar de manera massiva als carrers hongkonguesos el passat 9 de juny arran d'un controvertit projecte de llei d'extradició, ja retirat pel govern, però han canviat fins a convertir-se en un moviment que busca una millora dels mecanismes democràtics de Hong Kong i una oposició a l'autoritarisme de Pequín. Tanmateix, alguns manifestants han optat per tàctiques més radicals que la protesta pacífica i els enfrontaments violents amb la Policia han estat habituals.