El president de França, Emmanuel Macron, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, han protagonitzat avui una històrica trobada a Compiègne, al nord de París, al mateix lloc on Alemanya i les potències aliades van firmar l'armistici que va posar fi a la Primera Guerra Mundial.

Es tracta de la primera vegada que els màxims responsables d'ambdós països visiten junts l'emplaçament, que també va servir com a escenari, dues dècades després, de la capitulació de la França ocupada davant de l'Alemanya nazi d'Adolf Hitler.

Macron Merkel   Seibert

Els dos líders han inaugurat una nova placa commemorativa al Memorial ubicat a l'anomenat Clar de Rhetondes, i han deixat una imatge icònica que ha estat comparada a França amb la que van protagonitzar els seus predecessors François Miterrand i Helmut Kohl agafats de la mà a Verdun el 1984.

Després de ser rebuts per la brigada franco-alemanya, creada el 1989, Macron i Merkel han fet un minut de silenci per les víctimes de la contesa i es van dirigir al "Vagó de l'armistici", un model exactament igual a què va allotjar les delegacions aliada i alemanya que van rubricar l'alto el foc l'11 de novembre de 1918.

També han firmat el llibre d'or del Memorial, en les que seran les últimes paraules que reculli aquest document, segons va explicar a Efe en una recent entrevista el president del museu, Bernard Letemps.

Merkel i Macron firmen el llibre d'or del Memorial - Seibert

Complicitat entre els dos líders europeus

Després de la cerimònia, Merkel i Macron han conversat amb diversos joves assistents a l'esdeveniment, a qui el francès va recordar que les més de set dècades de pau a Europa només han estat possibles perquè els països, especialment França i Alemanya, així ho han volgut. "El missatge és que si volem estar a l'altura d'aquells joves que van morir no s'ha de cedir a les temptacions de la divisió i afrontar els desafiaments del món contemporani junts i no uns contra els altres", ha afegit.

Una cerimònia demà en l'Arc del Triomf a París amb la participació de 72 caps d'estat i de Govern marcarà el punt àlgid de les commemoracions pel centenari del final d'un conflicte que va causar més de 16 milions de morts a tot el món