La Casa Blanca viu immersa en un ambient de màxima tensió, marcat per la frustració i la irritació tant del president Donald Trump com del seu entorn més proper. El mandatari, que esperava gaudir d’un estiu triomfal després d’haver consolidat el seu poder amb l’aprovació de la denominada “Gran i Preciosa Llei”, d’haver imposat nous acords comercials a diversos països i d’haver forçat els membres de l’OTAN a incrementar la despesa en defensa, ha vist com l’agenda que volia capitalitzar ha quedat totalment eclipsada pel retorn del cas Jeffrey Epstein. Els dubtes sobre la relació entre el delinqüent sexual i Trump han tornat al primer pla mediàtic, generant un malestar intens dins l’Ala Oest. Fonts pròximes a l’entorn presidencial descriuen un clima carregat, gairebé ingovernable. “El president està clarament furiós”, ha assegurat un alt funcionari sota condició d’anonimat en declaracions a Politico. “És la primera vegada que els veig com si estiguessin paralitzats”.
La histèria que s’ha apoderat de Trump té un origen clar: la seva incapacitat per redirigir el focus mediàtic cap a qüestions que considera més favorables per a la seva presidència. Segons les mateixes fonts de la Casa Blanca, el republicà es mostra cada cop més frustrat amb el seu equip, incapaç de contrarestar l’allau d’informació i especulacions al voltant del cas Epstein, un escàndol que els republicans havien contribuït a alimentar anys enrere amb la difusió de teories de la conspiració. La situació es va agreujar quan la fiscal general Pam Bondi va tornar a posar el cas a l’agenda pública amb la publicació de documents que, tot i ser coneguts, van encendre una nova onada d’atenció mediàtica. Veus influents del moviment MAGA (Make America Great Again), com Steve Bannon i Laura Loomer, han criticat durament la resposta del govern, advertint que aquesta crisi comunicativa podria “consumir la seva presidència”. La tensió ha augmentat encara més arran de la publicació, la setmana passada, d’un article al Wall Street Journal que al·legava que Trump havia enviat a Epstein una carta amb contingut lasciu per felicitar-lo pel seu aniversari. El president ha negat rotundament els fets i ha interposat una demanda per difamació contra el diari.
L’huracà polític i mediàtic que envolta Trump no només desestabilitza la seva presidència, sinó que comença a erosionar el seu lideratge dins del Partit Republicà i el moviment MAGA. Tot i haver exercit un control gairebé absolut sobre la base conservadora durant prop d’una dècada, el president ha perdut la capacitat de marcar el ritme de la narrativa pública, un dèficit que amenaça de desfer l’ímpetu que el partit havia recuperat. A principis del mes de juliol, l’entorn republicà presumia de fortalesa, preparant una bateria de propostes —com noves retallades fiscals i un reforç del finançament fronterer— per posicionar-se amb avantatge de cara a les eleccions de mig mandat del 2026. En aquest escenari de crisi, Trump ha intentat recuperar el protagonisme, insistint en la bona salut de l’economia nord-americana i acusant l’expresident Barack Obama de traïció. Dimarts mateix, el magnat havia anunciat el que ha descrit com “l’acord més gran mai fet” amb el Japó, el cinquè soci comercial dels Estats Units el 2024, i havia revelat nous acords amb Filipines i Indonèsia.
El sabotatge ve de dins
Els esforços de Trump per imposar una narrativa triomfant han xocat amb les accions d’alguns membres de l’administració. El republicà creu que els seus propis col·laboradors estan sabotejant els seus esforços per redirigir l’atenció pública, alimentant involuntàriament la polèmica entorn del cas Epstein. Diversos membres del govern nord-americà han comès errors no forçats que han acabat amplificant el problema, entre ells la fiscal general Bondi i el director de l’FBI, Kash Patel, que han fet declaracions exagerades o inoportunes sobre el cas. “Ells són els que van obrir la capsa de pandora de la conversa d’Epstein. Ningú els va obligar a fer-ho, cosa que fa que sigui encara pitjor”, ha assegurat una font propera a l’Ala Oest en declaracions a Politico. Aquest sentiment de desgast es veu reflectit també entre els alts funcionaris, que expressen malestar per veure com els esforços polítics del dia a dia queden eclipsats pel focus mediàtic. “Quan treballes de 12 a 15 hores al dia per resoldre problemes reals i encens la televisió i veus gent parlant de Jeffrey Epstein, això és frustrant. Aquí és on rau la mentalitat del president”, ha explicat el mateix testimoni.
Així mateix, un dels detonants que ha empès Trump a abordar de manera directa el polèmic cas Epstein ha estat l’actuació recent del Departament de Justícia, que ha sol·licitat la publicació dels expedients del gran jurat i, segons diverses fonts, hauria iniciat contactes amb Ghislaine Maxwell, la còmplice d’Epstein condemnada a 20 anys de presó federal per tràfic sexual de menors i altres delictes. Aquesta ofensiva legal ha generat una alarma immediata a la Casa Blanca, on es percep com una maniobra altament desestabilitzadora per al president. Tot i això, davant de les càmeres el missatge és diferent. Trump va assegurar dimarts que “no sabia” què estava fent exactament el Departament de Justícia, però que li semblava “apropiat”.
Trump on his former lawyer, Todd Blanche meeting with Ghislaine Maxwell:
— Republicans against Trump (@RpsAgainstTrump) July 22, 2025
“It sounds appropriate to do it...I didn't know they were going to do that. I don’t really follow that too much. It’s sort of a witch hunt. Just a continuation of the witch hunt. The witch hunt you should… pic.twitter.com/Ofqa3LvhKD
Portes endins, les aigües no estan gens calmades. El caos de la darrera setmana ha desembocat en una de les crisis internes més profundes des del retorn de Trump a la Casa Blanca, amb un president incapaç de recuperar el control de la narrativa i completament atrapat pel relat del cas Epstein, que eclipsa fins i tot els èxits que ell mateix intenta projectar.