El príncep Harry i la seva esposa, Meghan Markle, no utilitzaran més els seus títols monàrquics ni rebran fons públics a canvi de poder portar una vida independent, segons ha anunciat aquest dissabte el Palau de Buckingham en un comunicat.

L'anunci d'un acord dins de la Família Reial del Regne Unit arriba després que la setmana passada els ducs de Sussex comuniquessin el seu desig de deixar la primera línia de la monarquia per passar a ser econòmicament autònoms i viure part de l'any a Amèrica del Nord.

En un inusual comunicat personal, la reina Isabel II, àvia de Harry i cap de l'Estat, afirma que, després d'intenses converses, s'ha arribat a una solució "constructiva" que dona suport als desitjos del seu net i la família d'aquest. "Harry, Meghan i (el seu fill) Archie sempre seran membres molt estimats de la meva família", declara la sobirana.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal) on

La monarca diu "reconèixer els reptes que han experimentat com a resultat de l'intens escrutini" al que han estat sotmesos en els últims dos anys i recolza "el seu desig d'una vida més independent".

Isabel II, de 93 anys, agraeix a la parella la seva "dedicació" en la feina de representació de la monarquia al Regne Unit i altres països i diu estar "particularment orgullosa de la rapidesa amb que Meghan s'ha convertit en una més de la família". "És l'esperança de tota la meva família que l'acord d'avui els permeti construir una nova vida feliç i tranquil·la", declara.

En un altre comunicat, el palau explica que els ducs se senten "agraïts" a Sa Majestat i la resta de la Família Reial pel seu "constant suport" en aquesta nova etapa de la seva vida.

L'acord s'aplicarà a partir de la primavera

L'acord subscrit, que s'aplicarà a partir de la pròxima primavera, significa que Harry i Meghan "s'apartaran dels compromisos reals, la qual cosa inclou actes militars", per la qual cosa "deixaran de rebre fons públics per a compromisos reals", s'explica a la nota.

Amb el beneplàcit de la Reina, estan autoritzats a mantenir el patrocini a nivell privat de diferents organitzacions a les quals donen suport i, encara que no poden representar formalment la sobirana, la parella "ha deixat clar" que tot el que facin respectarà els seus valors.

Deixaran d'utilitzar els títols de Ses Majestats "ja que ja no són membres en actiu de la Família Real", diu la nota de Palau, que no precisa quins són els arranjaments de seguretat de la parella.

El comunicat assenyala que el príncep i l'exactriu nord-americana han expressat el seu desig de tornar els fons públics de l'anomenada "Sovereign Grant" o subvenció sobirana utilitzats per reformar la seva mansió de Frogmore Cottage, als terrenys del castell del Windsor (afores de Londres), que continuarà sent la seva casa quan estiguin al Regne Unit.

Harry i Meghan van causar un gran enrenou quan fa uns dies van comunicar en la seva nova pàgina web sense previ avís que desitjaven distanciar-se de les tasques reals per poder ser econòmicament independents i passar part del seu temps a Amèrica del Nord (previsiblement Canadà, on ella ja va residir i on es troba ara).

El sisè en la línia de successió al tron i la seva esposa han patentat una marca, Sussexroyal, de la que encara es desconeix si, atès el seu nou estatus aliè a la monarquia, podrà ser utilitzada.

Megan i Harry en Lego (Matt Brown)
Quioscos & Pantalles Portades que es perden la història de l’any Antoni Maria Piqué