L'agència Reuters ha informat aquest dimarts que Hamàs ha acceptat la resolució de l'ONU que dona suport a un pla per posar fi a la guerra amb Israel a Gaza, aportada dilluns a la nit a Nova York. El partit-milícia, considerat terrorista per bona part de la comunitat internacional, està disposat a negociar els detalls, segons ha dit un alt funcionari del grup a la citada agència.

L'estat de les converses

Les converses sobre els plans per a Gaza després que s'acabi la guerra entre Israel i Hamàs continuaran dimarts a la tarda i els pròxims dies, segons ha confirmat el secretari d'Estat nord-americà, Antony Blinken, de visita a Tel-Aviv, i després de conversar amb líders israelians. "És imperatiu que tinguem aquests plans", ha defensat.

Blinken es va reunir amb funcionaris israelians aquest matí, en un intent per posar fi a la guerra aèria i terrestre israeliana que fa vuit mesos que dura contra Hamàs que ha devastat Gaza, un dia després que el Consell de Seguretat de l'ONU aprovés la proposta de treva del president Joe Biden.

La dificultat d'arribar a un alto el foc

Abans del viatge de Blinken, destaca el Huffington Post, Israel i Hamàs van repetir les seves posicions de línia dura que han soscavat la mediació anterior per posar fi als combats, mentre que Israel ha seguit endavant amb atacs al centre i sud de Gaza, entre els més sagnants de la guerra.

Tot i això, dimarts, l'alt funcionari de Hamàs, Sami Abu Zuhri, que té la base fora de Gaza, ha dit que acceptava la resolució d'alto el foc i que estava disposat a negociar els detalls. Correspon a Washington garantir que Israel ho respecti, va afegir, segons recull el diari. També va dir que el Moviment de Resistència Islàmic accepta la fórmula que estipulava la retirada de les tropes israelianes de Gaza i un intercanvi d'ostatges retinguts a Gaza per presoners palestins empresonats a Israel. "L'administració nord-americana s'enfronta a una veritable prova per complir els seus compromisos d'obligar l'ocupació a posar fi immediatament a la guerra en una implementació de la resolució del Consell de Seguretat de l'ONU", ha assegurat Abu Zuhri a Reuters.

Què en pensa Israel?

Blinken ha destacat que la declaració de Hamàs era "un senyal esperançador", però encara calia una paraula definitiva dels líders de Hamàs dins de la Gaza assetjada per Israel. “Això és el que compta i això és el que encara no tenim”. L'escalada, recorda el Huffington Post, va començar quan militants palestins liderats per Hamàs van irrompre al sud d'Israel des de Gaza el 7 d'octubre, matant més de 1.200 persones i prenent-ne més de 250 com a ostatges, segons els recomptes israelians. El bombardeig aeri i terrestre de represàlia d'Israel a Gaza ha matat més de 37.000 palestins, segons ha dit el Ministeri de Salut de Gaza, i ha reduït la major part de l'estret enclavament costaner a terreny erm, amb una desnutrició generalitzada.

La proposta de Biden preveu un alto el foc i l'alliberament d'ostatges a canvi de palestins empresonats a Israel per etapes, cosa que en última instància conduirà a un fi permanent de la guerra. Israel ha dit que acceptarà només pauses temporals a la guerra fins que Hamàs sigui derrotat, mentre que Hamàs ha respost que no acceptarà un acord que no garanteixi el final de la guerra.

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!