ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
L'endemà que s'evacuessin gairebé 5.000 civils de la ciutat de Sumi a través d'un corredor humanitari, el primer que s'ha respectat de tots els que Rússia ha anat prometent d'ençà que va començar la guerra ara ja fa 14 dies, el govern de Putin ha apostat per mantenir aquesta via i obrir-ne quatre més per tal d'evacuar els civils. Aquests corredors són l'única petita esperança enmig d'una guerra que sembla que no ha de aturar-se: les negociacions no evolucionen, els bombardejos s'intensifiquen sobre les ciutats, Kíiv es prepara davant d'un imminent atac rus  i els efectes econòmics del conflicte travessen les fronteres amb una pujada de preus generalitzada tant de l'energia com d'alguns aliments. A banda de reactivar el corredor de Sumi, els dos països han acordat un alto el foc durant 10 hores, entre les 9:00 i les 19:00 per evacuar civils de Kíiv, Txerníhiv, Khàrkiv i Mariúpol, llocs on la guerra ha estat especialment cruenta fins ara. De fet, segons ha assegurat un parlamentari ucraïnès, aquesta última té queviures per aguantar només tres dies més abans que els seus habitants comencin a patir tam

Segons Kyrylo Tymoshenko, cap adjunt de l'oficina del president Zelenski, l'operació d'evacuació de la reiteradament atacada ciutat de Sumi, al nord-oest d'Ucraïna i fronterera amb Rússia,  va finalitzar amb fins a 5.000 persones en un "lloc segur". En un missatge a Telegram, Tymoshenko va compartir imatges de gent que abandonava la ciutat en cotxe, trens i autobusos en direcció a la també ciutat ucraïnesa de Poltava, a uns 175 quilòmetres cap a l'interior del país. Hores abans que entres en funcionament el corredor humanitari, els russos havien bombardejat la ciutat insistentment durant la nit. Tot i que la xifra pot anar en augment, aquest atac va deixar, com a mínim, 21 víctimes mortals, entre les quals també hi ha nens. També van poder fugir unes 150 persones d'Irpin, una petita ciutat dormitori a pocs quilòmetres de Kíiv. Aquesta ha estat durament atacada per l'exèrcit rus i moltes zones han quedat reduïdes a runes. 

Sirenes antiaèries 

Una de les ciutats on avui s'ha de tornar a establir un corredor humanitari és Mariúpol. Durant la jornada d'ahir també s'havia pactat, en teoria, un alto el foc, però les autoritats ucraïneses van denunciar que Rússia havia bombardejat la ruta d'evacuació i havia fet saltar pels aires aquesta treva. Cal tenir en compte que Ucraïna no havia acceptat anteriors corredors, titllant-los d'inacceptables, ja que les rutes d'evacuació que proposaven acabaven en territori rus o de Bielorússia  A més, mitjans locals han informat aquest matí de dimecres que s'han sentit sirenes per avisar dels atacs aeris tant a Kíiv com a Poltova, Lubni o Vasilkic, entre d'altres.  

En les últimes hores, a la regió de Jitòmir, a l'oest de Kíiv, almenys ha mort cinc persones, entre elles dos nens d'un any, després d'un atac aeri, segons el Servei Estatal d'Emergències ucraïnès. A Ojitirka, a la regió de Sumi, una persona ha mort i 14 han estat ferides durant un bombardeig rus a una zona residencial, tal com ha informat l'agència Unian. Davant un atac rus, almenys es van haver d'evacuar 350 persones de les seves llars a Khàrkiv. 

Tensió a Kíiv

A Kíiv, els ucraïnesos es preparen per a un atac imminent. El think tank nord-americà Institut per l'Estudi de la Guerra, ha publicat en les últimes hores que les forces russes s'estan concentrant als afores de la capital per un "assalt a la capital" entre les properes 24 i 96 hores. Aquesta institució informa de l'aparició de les forces txetxenes, formacions de seguretat interna de Rosgavardia i la Companyia Militar Privada Liga, abans coneguda com a Wagner. Tot plegat indica que l'exèrcit rus acumula combatents abans del seu assalt a la capital. 

Mentrestant, a mesura que va arribant el material armamentístic enviat des d'arreu dels països de la Unió Europea, els veïns de les ciutats ucraïneses aprenen a utilitzar armes, les carreteres del país s'han omplert de controls amb eriçons de metall i els monuments de les ciutats es tapen amb sacs o fins i tot es retiren per por que un atac rus els acabi destrossant. També hi ha qui protegeix les seves llars creant barreres improvisades a les finestres amb una murada de llibres, com el cas d'un escriptor ucraïnès que s'ha fet viral per aquesta original manera d'evitar que els vidres es trenquin pels bombardejos. 

La proposta polonesa als EUA 

En les últimes hores, els Estats Units han decidit rebutjar la proposta de Polònia de transferir-los avions de combat soviètics MiG-29 per enviar-los posteriorment a Ucraïna i emprar-los en la defensa del país contra la invasió russa. El portaveu del Pentàgon, John Kirby, ha assegurat aquesta matinada que la proposta "no és factible" i genera "preocupacions greus" per a tota l'OTAN perquè implicaria volar en una zona en disputa amb Rússia. Dimarts a la nit, el govern polonès proposava "entregar immediatament i sense cost" els avions a condició de rebre'n de nous a canvi, cosa que sembla que no serà possible. 

Per altra banda, els ministres d'Exteriors de Rússia, Serguei Lavrov, i d'Ucraïna, Dimitro Kuleba, han acordat trobar-se demà dijous a Turquia, segons informa la portaveu de la diplomàcia russa. La reunió podria tenir lloc en el context d'un fòrum econòmic a Antalaya i on està previst que tots dos assisteixin.