ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna

Els Estats Units rebutgen la proposta de Polònia de transferir-los avions de combat soviètics MiG-29 per enviar-los posteriorment a Ucraïna i utilitzar-los en la defensa del país contra la invasió russa. El portaveu del Pentàgon, John Kirby, ha assegurat aquesta matinada que la proposta "no és factible" i genera "preocupacions greus" per a tota l'OTAN perquè implicaria volar en una zona en disputa amb Rússia. Dimarts a la nit, el govern polonès va dir que estava preparat per "entregar immediatament i sense cost" els avions a condició de rebre'n de nous a canvi. Les aeronaus sortirien d'una base militar polonesa i anirien a la base alemanya de Rammstein, dels EUA.

"Estem en contacte amb el govern polonès després del seu anunci. Com ja havíem dit, la decisió de transferir avions polonesos a Ucraïna depèn en última instància del govern polonès", ha indicat Kirby en un comunicat publicat a Twitter. Segons ell, però, la proposta demostra "la complexitat" que genera aquest tema, que creu que cal consultar amb la resta de socis de l'Aliança Atlàntica. "La possibilitat que avions de combat posats a disposició del govern dels EUA surtin d'una base dels EUA i l'OTAN a Alemanya i entrin a l'espai aeri que està en disputa amb Rússia a Ucraïna genera preocupacions greus per a tota l'OTAN", ha admès el portaveu de l'Aliança Atlàntica.

Pels EUA, no està clar que hi hagi prou "base racional" per fer aquesta operació. "Continuarem en converses amb Polònia i els nostres altres socis de l'OTAN sobre aquest tema i els difícils reptes logístics que presenta, però no creiem que la proposta polonesa sigui factible", ha conclòs Kirby. El rebuig nord-americà arriba malgrat que, durant el cap de setmana, el secretari d'Estat dels EUA, Antony Blinken, admetés que estaven en converses amb Varsòvia per oferir-los jets F-16 americans a canvi de que Kíiv en rebés de polonesos. La proposta del govern de Polònia, però, de donar primer els avions soviètics als EUA perquè siguin ells els que directament els transfereixin al govern ucraïnès, ha despertat recels a Washington.

Els corredors humanitaris

Per la seva banda, Rússia va proposar establir nous corredors humanitaris des de diverses ciutats d'Ucraïna per a aquest dimecres a partir de dos quarts de deu del matí, i va establir que s'haurien d'acordar amb Ucraïna abans de les tres de la matinada, en ambdós casos hora de Moscou, segons recull l'agència de notícies russa Interfax. D'establir-se, seria el segon dia que se n'habiliten des que va començar la invasió de l'exèrcit del Kremlin al país liderat per Volodímir Zelenski. Aquest dimarts els corredors establerts des de les ciutats del nord semblen haver funcionat, però en canvi les autoritats ucraïneses han denunciat que en alguns dels establerts al sud hi ha continuat havent foc d'artilleria.