Sputnik V, la vacuna russa contra el coronavirus, va ser la primera vacuna registrada contra el virus en tot el món. La vacuna va ser desenvolupada pel Centre Nacional Gamaleya finançat pel Fons Rus d'Investigació Directa. La vacuna, però, no està inclosa entre les aprovades per l'Organització Mundial de la Salut, i com a conseqüència, moltes persones vacunades amb aquesta vacuna arreu del món, poden tenir problemes a l'hora d'entrar en algun altre país, ja que alguns demanen que les persones que hi entrin estiguin vacunades amb les vacunes aprovades per l'OMS, recordava France 24. Això inclou, per exemple, molts països de l'Amèrica Llatina que van optar per la vacuna russa. Perú, Mèxic, Veneçuela o Argentina en són alguns exemples.

I la guerra d'Ucraïna no ha ajudat precisament. A conseqüència de la invasió russa, l'OMS ha endarrerit l'anàlisi de la vacuna russa en curs per a l'ús d'emergència. Les revisions, segons va informar l'OMS s'havien vist afectades. La intenció de Rússia era desenvolupar una vacuna que fos més barata que la de Pfizer i Moderna i tingués menys dificultats logístiques i de distribució. Darrere de les vacunes hi ha molta geopolítica. Alguns països, però, han optat per tirar milles i amb estudis que han demostrat que no hi havia conseqüències perjudicials, han decidit posar una segona dosi de la vacuna d'Sputnik amb un d'ARN missatger. 

Efectes de la guerra

Després que Rússia envaís Ucraïna, els països occidentals van bloquejar el seu espai aeri als avions russos i van imposar sancions dures, econòmiques i financeres. L'OMS estava analitzant la vacuna per a l'autorització de l'ús d'emergència des de l'any passat. El mes d'octubre de l'any passat, l'OMS va suspendre el procés de llistat d'ús d'emergència d'Sputnik V, dient que faltaven dades i procediments legals pendents, destaca la publicació Pharmaceutical Tecnhnology

En un estudi publicat anteriorment, es va descobrir que la vacuna Sputnik V era segura i podria evitar malalties greus en persones infectades. Si s'atorga l'autorització de l'OMS, la vacuna podria adquirir-se com a part de COVAX per al subministrament a escala mundial.

L'Índia, amb problemes

La guerra també ha afectat les vendes d'Sputnik Light. No s'ha pogut vendre l'stock d'aquesta vacuna pel conflicte a Ucraïna. I la diplomàcia de les vacunes avança. Stelis Biopharma, amb seu a Bangalore, va posar-se en contacte fa unes setmanes, amb el primer ministre indi, Narendra Modi, sol·licitant l'adquisició de les injeccions per inocular als ciutadans o subministrar a altres països sota el programa Vaccine Maitri. Segons recollia CNBC, Stelis Biopharma, el braç biofarmacèutic de Strides Pharma Science, va dir que no podia vendre 2.500 milions d'unitats de la vacuna de dosi única fabricada per causa de diverses limitacions després de la guerra entre Rússia i Ucraïna.

Més problemes per a Rússia

Alguns experts explicaven a The Optimist que les sancions farien que fabricar la vacuna fos més complicat, sobretot en quantitats suficients per a l'exportació, i qualsevol client que ho desitgi tindrà dificultats per pagar-lo. La guerra també podria fer més difícil que l'OMS acabi aprovant la vacuna. Seria molt complicat d'entendre que enmig de les atrocitats d'una guerra, l'aprovació tirés endavant. Malgrat tot, la falta d'aprovació reguladora podria ser més un reflex de la política que de l'efectivitat. Les dades ressalten que la vacuna Sputnik V té una efectivitat del 91,5%.

 

 

Imatge principal: diversos vials de la vacuna russa d'Sputnik / Efe