ÚLTIMA HORA: Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna

El ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, ha afirmat aquest divendres que Rússia està disposada a tornar a la diplomàcia si l'exèrcit d'Ucraïna entrega les armes. “Estem disposats a negociar", ha assegurat en una trobada amb els responsables de política exterior dels dos enclavaments prorussos del Donbass, a l'est d'Ucraïna. Ara bé, els russos estan disposats a dialogar a condició que els militars ucraïnesos responguin a la crida del president rus Vladímir Putin. "Estem disposats a negociar. Sempre que els militars ucraïnesos responguin a la crida del nostre president, cessin la resistència i deposin les armes", ha indicat el dirigent rus d'Exteriors. Val a dir, però, que al mateix temps què Lavrov feia aquestes declaracions, grups militars russos entraven al districte d'Obolón, al nord-oest de Kíev.

Pel que fa a la motivació de la invasió russa d'Ucraïna, el màxim dirigent rus d'afers exteriors ha insistit que l'objectiu de la intervenció russa a Ucraïna és "alliberar" els ucraïnesos de l'"opressió". En aquest sentit, ha evitat fer referència a la guerra i l'ha titllat d'"operació militar especial". Per acabar-ho de reblar, Lavrov ha declarat que a Rússia li interessa que Ucraïna sigui un poble independent. A més, Lavrov ha seguit en la línia que va marcar Putin sobre la "desmilitarització" i "desnazificació" d'Ucraïna per "alliberar els ucraïnesos d'aquesta opressió i que puguin triar lliurement el seu futur". 

D'altra banda, el ministre d'Exteriors rus també ha posat èmfasi en la idea que l'"actual govern ucraïnès és il·legítim". Segons el Kremlin, la revolta prooccidental del Maidan del 2014 va ser un cop d'Estat que va expulsar el president legítim ucraïnès, el prorus Víktor Ianukóvitx. "Rússia proporcionarà a Ucraïna la desmilitarització i la desnazificació. Patim massa pel nazisme i el poble ucraïnès va patir massa per culpa del nazisme perquè es pugui tancar els ulls a tot això", ha declarat.

Zelenski, disposat a negociar

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, s'ha mostrat obert a debatre la neutralitat d'Ucraïna pel que fa a la seva possible entrada a l'OTAN a canvi que Putin doni "garanties" per al país. Al seu torn, un portaveu del Kremlin ha assegurat que Putin està disposat a enviar una delegació a Minsk per mantenir negociacions amb Ucraïna, però exigeix la rendició d'Ucraïna. No obstant això, en el seu últim missatge, Zelenski ha afirmat que les Forces Armades d'Ucraïna continuaran fent front a l'ofensiva militar russa, que les últimes hores ja s'ha fet palpable a Kíev i a zones limítrofes, i fins i tot ha instat ciutadans europeus amb experiència militar a unir-se a la resistència.

Així doncs, el president d'Ucraïna ha ofert al seu homòleg de Rússia, Vladimir Putin, emprendre un procés de diàleg per "aturar la mort de persones" després de l'ofensiva militar llançada dijous sobre territori ucraïnès. Tot i això, Sergei Lavrov, ha desconfiat de la part ucraïnesa i ha acusat Zelenski de "mentir", ja que s'hauria negat en els últims anys a aplicar els Acords de Minsk per acabar amb el conflicte al Donbass. "Ha estat buscant refugi a Occident. No hi ha garanties que hi hagi resultats pràctics", ha lamentat el cap de la diplomàcia russa en la compareixença que ha fet en una trobada amb els responsables de política exterior dels dos enclavaments prorussos del Donbass.