El cap del Parlament, Juan Guaidó, reconegut com a president interí de Veneçuela pel mig centenar de països, va tornar a demanar als ciutadans que marxin aquest dissabte cap a casernes de tot el país per pressionar als militars perquè retirin la seva lleialtat a Nicolás Maduro.

"En tots els estats anirem de nou (a les casernes) a lliurar un missatge, a sumar més dels que ens fan falta el dia d'avui", va dir Guaidó durant una roda de premsa a Caracas, tres dies després de liderar un efímer alçament militar al costat de 20 uniformats.

El líder opositor va explicar que en aquesta jornada, que es desenvoluparà des de les 10.00 hora local (14.00 GMT), els ciutadans lliuraran als militars un document el contingut del qual encara no es coneix.

"Si trobem un piquet -bloc policial- no és tractar de passar-lo, és parlar amb els que estan allà, és lliurar-los el document, és convidar-los que s'incorporin a la lluita perquè ja sabem que hi ha molts que es volen incorporar, perquè ja sabem que hi ha molts descontentaments," va agregar.

Fractura en l'exèrcit

Guaidó també va dir que la fractura en la Força Armada Nacional Bolivariana (FANB) és "evident", una tesi que manté des que va iniciar les seves crides als uniformats a començaments d'any perquè l'acompanyen en una transició.

Amb tot, la Força Armada s'ha mantingut lleial el president Maduro i dimarts passat, quan Guaidó va intentar prendre una base aèria juntament amb dirigent opositor Leopoldo López, no van atendre la seva petició de rebel·lió.

No és la primera vegada que el cap parlamentari demana als seus simpatitzants d'intentar persuadir els oficials, doncs des de gener, quan va jurar com a president encarregat en invocar la Constitució, ha llançat diverses iniciatives en aquest sentit.

Llei d'amnistia

El Legislatiu va aprovar una llei d'amnistia i garanties segons la qual tots els funcionaris que ajudin a treure pacíficament a Maduro del poder no seran jutjats per tractar-se, segons els diputats, d'un president il·legítim que va obtenir la reelecció en uns comicis titllats de fraudulents.

Aquest text legal va ser portat al febrer fins a diverses seus militars a tot el país per part de ciutadans que, atenent indicacions de Guaidó, van intentar convèncer els agents de no reconèixer Maduro com a comandant en cap.

El document va ser rebut en alguns casos i rebutjat en d'altres, i alguns van mostrar amb més ímpetu la seva lleialtat al chavisme arribant a cremar la proposta d'amnistia o dissuadir amb gasos lacrimògens els qui intentaven lliurar-les-hi.

Un miler de desertors

Amb tot, prop d'un miler de militars ha desertat en els primers 100 dies de la presidència interina de Guaidó, mentre desenes de milers es mantenen fidels a Maduro i representats en Alt Comandament castrense.

Entretant, Guaidó va convocar per a diumenge a una vigília d'oració "pels màrtirs i la llibertat" en al·lusió les quatre persones que van morir aquesta setmana enmig de les protestes antigovernamentals que van sorgir després de l'aixecament militar.

Aquestes manifestacions, que s'han registrat a tot el país, s'han tornat en alguns casos violentes i han deixat un balanç no oficial de més de 150 ferits i gairebé 300 detinguts.

Normes de l'ambaixada espanyola

Guaidó, d'altra banda, va assegurar aquest divendres que els opositors respectaran les normes de l'ambaixada espanyola a Caracas, on roman com a hoste el líder del seu partit Leopoldo López.

"Cada seu diplomàtica té regles, normes que evidentment cal respectar-les (...) Cal ser, a més, cortès", va afegir en explicar que els contraris al chavisme li preocupa "la tranquil·litat dels que reben" en les seves legacions a diversos opositors en qualitat d'hostes o asilats.

Les declaracions de Guaidó són, alhora, una resposta a l'advertència que va llançar aquesta mateixa jornada el ministre d'Exteriors espanyol, Josep Borrell, qui va dir que es limitaran les activitats polítiques de López en l'ambaixada d'Espanya a Caracas.

"Espanya no permetrà que la seva ambaixada es converteixi en un centre d'activisme polític", va dir Borrell a periodistes al Líban, on fa una visita oficial.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat