Representants diplomàtics de Juan Guaidó han entrat aquest dilluns al consolat de Veneçuela a Nova York i han anunciat la seva intenció de reobrir pròximament al públic la instal·lació, tancada des de finals de febrer.

"Estem assumint avui a Nova York el control d'aquest actiu", ha dit als periodistes Gustavo Marcano, que compleix les funcions de ministre conseller als Estats Units i que ha encapçalat l'operació.

Segons Marcano, el grup de persones que ha ingressat al consolat està format per "membres de la missió diplomàtica acreditada davant del Govern dels Estats Units" i actua "seguint tots els procediments legals".

El moviment a Nova York s'ha produït en paral·lel a un altre a Washington, on el representant de Guaidó, Carlos Vechhio, ha pres el control de la seu diplomàtica militar de Veneçuela i d'un altre edifici.

consulat venezuela Washington EFE

Seu diplomàtica de Veneçuela a Washington / EFE

"Això és un procediment que està absolutament ajustat a les normes: el control dels actius per part de l'Ambaixada als Estats Units reconeguda per la institucionalitat democràtica, no només d'aquest país, sinó de més de seixanta països del món," ha insistit Marcano.

L'objectiu dels representants de Guaidó, segons ha assegurat, és recuperar "progressivament" el "sistema consular que va ser absolutament abandonat" pel Govern de Nicolás Maduro.

El grup ha retirat aquest dilluns de la façana del consolat una imatge del president veneçolà mort Hugo Chávez i l'ha reemplaçat per un cartell que diu: "Aviat obrirem les portes d'aquest consolat, perquè tots puguem tornar a casa."

Veneçuela denuncia "l'ocupació"

El Govern de Veneçuela ha denunciat que les seves seus diplomàtiques als Estats Units "estan sent ocupades de manera forçosa" i ha exigit a l'Administració del president Donald Trump "revertir de manera immediata" l'esmentada situació.

A través d'un comunicat de la seva Cancelleria, Veneçuela ha exposat "davant de la comunitat internacional que les seves seus diplomàtiques als Estats Units estan sent ocupades de manera forçosa per part de persones que compten amb el suport públic del Govern nord-americà i actuen com els seus agents".

A més, Veneçuela "exigeix a les autoritats nord-americanes que compleixin les seves obligacions de dret i prenguin les mesures necessàries per revertir de manera immediata l'esmentada ocupació forçosa de fet, en compliment del previst a (...) la Convenció de Viena".

La Cancelleria també assenyala en el seu comunicat que si el Govern nord-americà "persisteix en l'incompliment de les seves obligacions internacionals" i no protegeix aquests edificis, Veneçuela es reservarà "decisions i accions legals i recíproques corresponents" al seu territori.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat