Des d'aquest dimecres, 31 d'agost i fins dissabte, 3 de setembre, Gazprom ha suspès el subministrament de gas a Alemanya a través del oleoducte Nord Stream. La decisió del gegant del gas rus es deu a un seguit de tasques de manteniment de l'únic equip per bombejar gas que la infraestructura té en funcionament en aquest moment. El bombeig s'ha aturat a les 4:00 de la matinada, hora de Moscou, segons dades de la mateixa companyia, que ha especificat en un comunicat que "el conjunt de tasques relacionades amb el contracte vigent de servei tècnic es portarà a terme amb especialistes de l'empresa Siemens". 

Es reprendrà el bombeig aquesta mateixa setmana 

Segons Gazprom, aquestes tasques ja estaven previstes, ja que "cada 1.000 hores cal portar a terme un manteniment tècnic, que inclou també una revisió del xassís, per a poder detectar fissures, deformacions o taques de cremades. A partir del 3 de setembre, es restablirà el bombeig de gas als mateixos nivells que abans de l'aturada de les operacions. 

Tot i que aquesta suspensió momentània del bombeig de gas es deu a les tasques de manteniment, aquestes estan sota sospita, ja que Rússia ha anat reduint lentament el volum dels subministraments pel Nord Stream. L'excusa? Problemes tècnics i la necessitat d'arreglar les turbines del gasoducte. Sense anar més lluny, fa un mes, el 27 de juliol, Gazprom va anunciar que tallaria el bombeig de gas a una cinquena part de la capacitat del gasoducte. Des d'Alemanya, tot plegat es va veure com una "estratègia de guerra", pel suport de Berlín a Ucraïna durant el transcurs del conflicte amb Rússia. 

Acusacions als països occidentals i les seves sancions

Des del Kremlin, el portaveu Dmitri Peskov ha assegurat en les últimes hores que, tret els problemes tecnològics que haurien provocat les sancions occidentals a Rússia per la invasió d'Ucraïna, "no hi ha res que pugui impedir els subministraments". Així, ha assenyalat als Estats Units, el Canadà i els països europeus com a culpables de "no poder oferir un servei tècnic adequats, fer les reparacions necessàries i tampoc formalitzar jurídicament el retorn dels equips allà on són utilitzats". 

D'aquesta manera, segons el govern rus, aquests obstacles formen part de les "accions irracionals dels europeus que són molt difícils d'entendre i impossibles d'explicar, però per les que els ciutadans han de pagar un preu molt alt". En aquest sentit, des de Moscou han anat insistint que la situació es podria resoldre engegant el gasoducte Nord Stream 2, que mai s'ha arribat a posar en funcionament perquè Alemanya en va congelar la certificació el 22 de febrer, dos dies abans de la invasió d'Ucraïna.