Suècia tindrà un govern inèdit: conservador amb el suport de l'extrema dreta. Just quan fa un mes de la derrota dels socialdemòcrates a les eleccions legislatives (amb la consegüent dimissió de Magdalena Andersson), el conservador Ulf Kristersson ha anunciat aquest divendres un acord per governar amb els democristians i els liberals. Els ultres de Demòcrates de Suècia queden fora de l'executiu, però oferiran el seu suport extern per tal de garantir la majoria parlamentària. Kristersson se sotmetrà dilluns a una votació en el parlament suec per ser escollit primer ministre.

A les eleccions legislatives del passat 11 de setembre, els socialdemòcrates van mantenir la condició de força més votada amb el 30,3% dels vots, per davant de l'extrema dreta (20,5%) i els conservadors (19,1%). Però això no va ser suficient i el bloc de dretes es va imposar amb 176 escons, tres més que el centreesquerra d'Andersson. Ara, el líder conservador ha trencat el cordó sanitari a la ultradreta i ha acceptat el suport extern dels ultres per formar un govern inèdit a Suècia. És a dir, ha posat en perill el mediàtic model escandinau de socialdemocràcia. "Vam rebre un mandat del poble suec el dia de les eleccions i el vam prendre amb la seriositat més gran. El canvi no és només necessari, també és possible. Els quatre partits podem oferir aquest canvi", ha dit Kristersson en roda de premsa.

Influència de l'extrema dreta al govern

El líder de l'extrema dreta, Jimmie Akesson, ha subratllat que han obtingut influència política "significativa" en l'acord de govern. I és que ara s'enduriran la política d'immigració i els criteris per adquirir la nacionalitat sueca, així com les mesures en la lluita contra la criminalitat exercida suposadament per bandes de delinqüents: duplicar les penes o permetre testimonis anònims. També s'estudiarà una prohibició nacional de la mendicitat. "És com si estiguéssim a l'executiu", ha destacat, tot i que ha reconegut que hauria preferit haver-ne format part.

D'altra banda, es preveu un "canvi de paradigma" en l'admissió de refugiats mitjançant programes de Nacions Unides: baixar de 6.400 a 900 cada any. "Les regles d'asil a Suècia no han de ser més generoses del que ens obliga el dret comunitari", ha afirmat el dirigent ultra. El pacte també inclou una reducció de l'ajuda al desenvolupament i un impuls a l'energia nuclear, cosa defensada per tota la dreta sueca. És a dir, es destinaran uns 400.000 milions de corones sueques (uns 37.000 milions d'euros) a la construcció de nous reactors nuclears.

Trencar el cordó sanitari

Amb arrels neonazis, el partit d'extrema dreta Demòcrates de Suècia es va fundar a finals de la dècada del 1980. Va entrar al parlament suec o Riksdag l'any 2010, quan va ser sotmès a un "cordó sanitari" per la resta de forces. És per això que els socialdemòcrates han governat en minoria durant les dues últimes legislatures. Però els conservadors, democristians i liberals han decidit trencar ara l'aïllament de la ultradreta i pactar amb els ultres — que han quedat fora del govern.

L'ex primera ministra Magdalena Andersson s'ha mostrat preocupada pel pacte de govern i el trencament del cordó sanitari: "Veig grans riscos per al nostre país. L'acord de la dreta incrementarà les escletxes i la divisió. La política econòmica pot fer més pobres als suecs augmentant la inflació i les hipoteques, alhora que provocarà retallades en sanitat, educació i atenció a la tercera edat". Tot i que sigui Kristersson qui figuri com a primer ministre, qui exercirà el comandament real serà Akesson: els ultres de Demòcrates de Suècia seran els responsables de la política de l'executiu, segons la líder socialdemòcrata.