El Govern britànic ha confirmat aquest dimarts que el Regne Unit participarà el proper 23 de maig a les eleccions al Parlament Europeu.

Així ho ha anunciat el número dos de l'Executiu, David Lidington, després que l'equip de la primera ministra, la conservadora Theresa May, constatés que "no queda prou temps" perquè el Parlament de Westminster ratifiqui l'acord del Brexit.

Aquesta era l'única possibilitat que el país no celebrés aquests comicis, en els quals finalment els britànics hauran d'elegir els 73 eurodiputats, que els representaran al bloc comunitari fins que es materialitzi la ruptura amb la Unió Europea prevista per al 31 d'octubre.

Encara que la participació del Regne Unit en aquestes eleccions es donava ja pràcticament per feta, no ha estat fins avui, poc més de dues setmanes abans, quan ho ha confirmat el Gabinet de May.

Candidatures dels partits britànics

De moment, els conservadors no han presentat la seva campanya per presentar-se a aquests comicis perquè, com va afirmar a finals del mes passat el president dels "tories", Brandon Lewis, la seva prioritat era evitar les eleccions amb la ratificació del pacte.

Al contrari, altres partits com els liberaldemòcrates i els anti Brexit de Change UK van llançar fa dies les seves campanyes per presentar-se a aquesta cita electoral.

Segons un informe presentat avui pel grup d'investigació "The UK in a changing Europe (el Regne Unit en una Europa canviant)", aquesta votació servirà per testar com es troben els britànics respecte al Brexit. D'acord amb el seu estudi, els partidaris de la permanència o d'una sortida suau del bloc comunitari rebrien el 52 % dels vots i els partits que recolzen un Brexit dur el 47 %.

Els britànics votaran dijous vinent 23 de maig juntament amb els holandesos, mentre que la resta de països ho aniran fent entre divendres (Irlanda), dissabte (Letònia, República Txeca i Eslovàquia) i diumenge (els restants).