El govern alemany no vol que li passi com al govern britànic i s'està preparant per si hipotèticament es produís una "apagada total" d'energia en ple hivern. L'Oficina Federal de Protecció Civil i Assistència per a Catàstrofes (BBK) ha publicat un vídeo on instrueix els ciutadans sobre què han de fer arribat el cas, i també fa xerrades en places i carrers.

"Què cal fer en cas d'una apagada total? En la primera jornada de protecció contra catàstrofes a escara nacional, el tema és l'apagada, amb programes, informació i exercicis en viu. Aquest dissabte a partir de les 10 del matí a la Münsterplatz de Bonn", ha indicat en una de les seves convocatòries. En el vídeo que han publicat, recomanen abrigar-se dins de casa, folrar els vidres de les finestres amb aïllant, i usar mètodes alternatius d'escalfament, a base d'espelmes. També, convidar més gent a casa.

Segons l'Oficina de Catàstrofes, es pot produir una apagada total per diversos motius. "Grans zones de Nova Orleans, per exemple, ho van patir recentment a causa de l'huracà Ida. És bo estar preparat. Això és exactament el que tracta el Dia de protecció contra desastres", ha assenyalat.  

Segons l'Oficina, el principal risc per al ciutadà seria una "apagada total" elèctrica, perquè afectaria els telèfons, i molts altres serveis. Recorda que a l'hivern del 1978-1979 diversos lands alemanys van quedar aïllats per una forta nevada i va tallar-se la llum, i també va passar el 2005. "El temps sense electricitat va mostrar que elements bàsics per a l'autoprotecció, com disposar d'aliments i aigua potable, o la preparació per situacions de crisi, només l'havien tingut en compte algunes persones", adverteix. I l'Oficina treballa perquè sigui una preparació habitual.

Energies renovables

 

A Alemanya s'està donant també un altre fenomen, i és que arran del coronavirus s'ha disparat el consum d'energies renovables, que ha arribat al 52% del total. Això es va produir també perquè la covid-19 va reduir el consum pel tancament de fàbriques i empreses, que suposaven el 75% del consum total al país, segons l’Associació Federal de la Indústria de l’Energia i l’Aigua (BDEW). Així, tot i l’increment del consum elèctric a les llars privades, Alemanya va reduir el consum total i les energies renovables van garantir el subministrament de més de la meitat de la demanda. Una situació que no havia passat mai.

A més de la crisi, en els últims mesos hi ha hagut més dies de sol i molt de vent. Segons la BDEW, això demostra que només en situacions excepcionals Alemanya pot deixar de dependre principalment d’energies no verdes. El 2038 el govern alemany vol quedar lliure del carbó. El centenar de centrals tèrmiques que funcionen al país no podran produir-ne més enllà d’aquesta data. L’apagada atòmica es preveu per al 2022, amb un compromís que va adoptar la cancellera Angela Merkel arran de l’accident de Fukushima al Japó. En les pròximes dues dècades, caldran fonts d’energia renovable que garanteixin el subministrament elèctric al país.