Un viceministre de defensa rus ha estat detingut sota sospita d'acceptar suborns, segons ha dit la principal agència encarregada de fer complir la llei del país, una mesura poc comuna enmig de l'ofensiva d'Ucraïna. El comitè d'investigació ha informat aquest dimarts sobre la detenció de Timur Ivanov sense oferir detalls sobre les acusacions en la seva contra, dient només que és sospitós sense haver acceptat un suborn especialment gran, un delicte punible amb fins a 15 anys de presó. 

Qui és Timur Ivanov?

El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, citat per agències de notícies russes, ha afirmat que s'havia presentat un informe al president Vladímir Putin, un informe sobre la detenció d'Ivanov. El ministre de defensa, Serguei Xoigú, va ser informat abans de la seva detenció. Ivanov, de 48 anys, un dels 12 viceministres de defensa, va ser sancionat tant pels Estats Units com per la UE el 2022, després que Rússia envaís Ucraïna. Va treballar en empreses relacionades amb combustibles i energia del govern regional de Moscou abans d'incorporar-se al Ministeri de Defensa el 2010. Va convertir-se en viceministre el 2016.

La revista Forbes l'ha catalogat com un dels homes més rics de les estructures de seguretat de Rússia. El mitjà de comunicació RBK en va publicar una foto assistint a una reunió de funcionaris ministerials dimarts presidida per Xoigú.

De què s'acusa Timur Ivanov?

Els informes de notícies russos van dir que Ivanov era probablement el funcionari rus de més rang a enfrontar aquests càrrecs des que Moscou va llançar la seva invasió d'Ucraïna el febrer de 2022. Va ser objecte d'una investigació publicada el 2022 per la prohibida Fundació Anticorrupció, creada pel líder de l'oposició Aleksei Navalni.

Va dir que el viceministre va supervisar —i es va beneficiar de— projectes de construcció a Mariúpol, Ucraïna, que va caure sota el control de Moscou després d'un setge de mesos. Segons la investigació de l'organització, prohibida a Rússia per presumpte “extremisme”, el ministre es va divorciar de la seva dona per permetre eludir les sancions de la UE. “Avui és un bon dia”, ha exposat a les xarxes socials Maria Pevchikh, cap d'investigacions de la fundació. Com la majoria de figures d'oposició d'alt perfil, Pevchikhes es va veure obligada a exiliar-se per la repressió del Kremlin. Cal destacar que la major part de l'oposició al Kremlin està empresonada o viu a l'exili. 

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!