Després de 100 dies de govern de Giorgia Meloni a Itàlia, els temors que podia causar a la Unió Europea (UE) que la populista ultradretana estigués al capdavant del país s'han reduït. "Meloni no és el monstre", assegura la televisió alemanya, que també destaca que "contràriament al que s'esperava", ha format un executiu "cooperatiu i prudent, probablement també per interès econòmic". Meloni, líder del partit Germans d’Itàlia, va guanyar les eleccions el passat 26 de setembre amb un programa electoral on, entre d'altres, prometia una baixada d’impostos i una política antiimmigració dura. Ara, tot i haver format el govern més de dretes de la història democràtica d'Itàlia, sembla que la situació actual ha obligat Meloni a rebaixar el seu discurs. 

La televisió alemanya pública recorda en l'informatiu Tagesschau que des de Brussel·les "no s'esperava res de bo" de Meloni. "Què es pot esperar d'un partit que té unes arrels que es troben en el feixisme", planteja el canal públic. Així mateix, destaca que la Unió Europea va rebre l'actual presidenta italiana amb temor davant la possibilitat de nous intents de Roma "per afeblir l'estat constitucional europeu i separar els 27 estats". Una altra qüestió que generava preocupació a la Comunitat europea era que el deute massiu d'Itàlia fes que Meloni ignorés les regles pressupostàries de la UE i posés en risc tot el mercat intern, així com les polítiques migratòries que podia arribar a plantejar. 

Meloni necessita la UE

Però, arribada l'hora de la veritat, no hi ha hagut cap moviment antieuropeu des d'Itàlia que hagi fet preocupar a la UE. En aquest sentit, la televisió alemanya assegura que ha estat al contrari: "El govern de Meloni és prudent amb la cooperació". Això, segons argumenten, és perquè Itàlia és el país que més diners rep del Fons Corona de la UE i, a la vegada, també necessita ajuda europea per fer front a la qüestió migratòria no resolta. Tot i la política antiimmigració dura que va prometre Meloni, Itàlia continua sent el primer destí de milers de refugiats que busquen oportunitats a Europa.

En aquesta línia, Giorgia Meloni necessita el suport de la Unió Europea per tirar endavant el país en un complicat context econòmic. "En un moment en què la situació econòmica ja és molt precària, és difícil imaginar-se assumir més riscos", explica Jeromin Zettelmayer, economista del think tank Bruegel de Brussel·les, a la televisió alemanya. "Necessita Brussel·les i també els milers de milions que arriben d'allà sense córrer cap risc", afegeixen des del mitjà. De fet, l'informatiu d'Alemanya assenyala que el líder del partit i del grup parlamentari del Partit Popular Europeu alemany, Manfred Weber, està buscant "obertament" cooperació amb el govern italià i que, encara que al principi es va mostrar cautelós amb Meloni, ja està construint una aliança amb el partit Germans d'Itàlia al Parlament Europeu.