Sancions cada cop més contundents cap a Rússia. La darrera l'ha pres aquest diumenge el G-7 que s'ha compromès a posar fi a les importacions de petroli rus "de manera ordenada" i garantint que tothom tingui temps per assegurar-se "proveïdors alternatius". Així ho recull el comunicat que han difós la Casa Blanca coincidint amb l'aniversari de la fi de la Segona Guerra Mundial fa 77 anys. Els líders es "comprometran a eliminar gradualment la dependència de l'energia russa, fins i tot eliminant gradualment o prohibint la importació de petroli rus", segons indica el text.  A més d'aquesta gran mesura, els Estats Units, el Canadà, el Japó, el Regne Unit, Itàlia, Alemanya i França han acordat, incrementar l'aïllament de Rússia amb accions sobre la banca, que veuen "crítica" per al finançament del país. En aquest sentit, també es comprometran a prendre mesures per a prohibir o impedir la provisió de serveis clau dels quals depèn Rússia. "Això reforçarà l'aïllament de Rússia en tots els sectors de la seva economia", de nou segons el text. 

Més sancions per Rússia

Els Estats Units han anunciat més sancions particulars per Rússia, contra els sectors de comunicacions, financer, industrial, nuclear i militar de Rússia. Les sancions afecten tres cadenes de televisió russes, Canal 1, Rossiya 1 i NTV, segons el comunicat també remès per la Casa Blanca, que "es troben entre les majors receptores d'ingressos estrangers, que retroalimenten al seu torn els ingressos de l'Estat rus". A més, els Estats Units prohibeix terminantment als seus ciutadans que proporcionin serveis de gestió financera a persones de nacionalitat russa, d'acord amb el document, que reflecteix a més noves restriccions al sector industrial rus, concretament sobre set navilieres i la fàbrica d'armes Promtekhnologiya. De la mateixa manera, la Comissió Reguladora Nuclear dels Estats Units suspendrà les llicències generals per a exportar "material nuclear i deuteri" a Rússia, així com noves sancions contra "elits russes i familiars" i restriccions de visat addicionals per a "oficials mlitares russos sospitosos de violacions del dret Internacional" durant el conflicte a Ucraïna. Finalment, els Estats Units també ha anunciat sancions contra vuit executius de Sberbank, la institució financera més gran de Rússia, altres 27 executius de Gazprombank, així com contra el Banc Industrial de Moscou i les seves deu subsidiàries.

Personal diplomàtic a Kíiv

Segons han informat fonts diplomàtiques aquest diumenge, el president dels Estats Units, Joe Biden, ha ordenat tornar a enviar personal diplomàtic a l'Ambaixada nord-americana a Kíiv aprofitant la data del 9 de maig, Dia de la Victòria a Rússia, per ressaltar que les forces russes no han aconseguit prendre la capital ucraïnesa. Fonts del Departament d'Estat han explicat a la televisió estatunidenca CBS que l'Ambaixada podria reprendre la seva activitat i hissar la bandera estatunidenca en les pròximes setmanes. Washington busca així contrarestar la propaganda russa prevista per al 9 de maig, Dia de la Victòria per a commemorar la victòria sobre l'Alemanya nazi en la Segona Guerra Mundial. El portaveu del Departament d'Estat, Ned Price, ja va alertar aquest dilluns que "els russos faran tot el que puguin per a utilitzar aquesta data per a la seva propaganda. Estic bastant segur que hi haurà notícies dels Estats Units, dels nostres socis, inclosos els de l'OTAN, per al 9 de maig". Paral·lelament, la primera dama dels Estats Units, Jill Biden, ha visitat aquest diumenge Ucraïna, on s'ha reunit amb diversos col·lectius de dones i amb la seva homòloga Olena Zelenska.