La disputa entre la Casa Blanca i la Universitat Harvard ha atrapat de ple la princesa Elisabet de Bèlgica, hereva del tron i estudiant del màster a la prestigiosa institució educativa. Amb només 23 anys i després de completar amb èxit el seu primer any als Estats Units, la seva continuïtat acadèmica penja ara d’un fil a causa d’una decisió dràstica del govern nord-americà encapçalat per Donald Trump. El president, que ha tornat a sacsejar el tauler polític amb una nova ofensiva contra les organitzacions liberals, ha decidit revocar el permís de Harvard per matricular estudiants internacionals, obligant-los a buscar alternatives immediates o a abandonar el país. Des de la Casa Reial, el missatge ha estat de prudència i serenitat, mentre esperen saber si la jove monarca podrà mantenir-se a l’elit educativa nord-americana o si aquest atac de Washington contra una de les universitats més prestigioses del món acabarà truncant el seu camí formatiu.
Des del cor de Brussel·les, el Palau Reial belga ha optat per un to mesurat i prudent davant la tempesta política desencadenada als Estats Units. Segons informa el diari flamenc Het Nieuwsblad, la vicedirectora de Comunicació de la Casa Reial, Lore Vandoorne, ha confirmat que la princesa Elisabet acaba de concloure el primer curs del màster en Polítiques Públiques que cursa a Harvard, i que ara la seva família es troba immersa en un procés d’anàlisi acurat de la situació. “Les repercussions d'aquesta decisió, si n'hi ha, es coneixeran els pròxims dies”, ha dit Vandoorne. Un missatge en la mateixa línia ha volgut transmetre també Xavier Baert, portaveu del Palau, qui ha demanat calma i temps per veure com evolucionen els esdeveniments. “Encara poden passar moltes coses”, ha reconegut, apuntant que el futur acadèmic de la princesa dependrà de com s’acabi aplicant una mesura que podria patir modificacions.
La princesa Elisabet cursa un màster de dos anys dissenyat per dotar els estudiants d’una visió crítica i de les eines necessàries per afrontar responsabilitats de govern. Abans d’embarcar-se en aquesta nova etapa als Estats Units, la jove hereva ja havia completat una llicenciatura en Història i Política a la Universitat d’Oxford, al Regne Unit, consolidant així un perfil acadèmic orientat a la gestió pública. Filla primogènita dels reis Felip i Matilde, Elisabet és l’hereva legítima al tron belga des de l’any 2013, quan el seu pare va accedir al càrrec després de l’abdicació del rei Albert II. Tot i tenir dos germans homes, el seu dret a la successió es manté intacte gràcies a l’abolició de la Llei Sàlica el 1991, un canvi legislatiu que garanteix la igualtat de gènere en l’accés a la corona.
Guerra Harvard-Trump
La resposta de la Universitat Harvard davant la contundent mesura de l’administració Trump ha estat immediata i enèrgica. En un comunicat emès dijous, la institució ha qualificat d’”il·legal” la prohibició que impedeix matricular nous estudiants estrangers i ha denunciat que es tracta d’una “represàlia” política que podria tenir conseqüències devastadores per a milers d’alumnes. La decisió obliga aquells que ja estan matriculats a cercar alternatives immediates —sigui canviant de centre o abandonant els Estats Units— sota l’amenaça de perdre l’estatus legal que els permet estudiar al país. Malgrat tot, l’abast real d’aquesta mesura encara és incert, especialment per als qui ja cursen els seus estudis i no saben com els afectarà a curt termini. Segons dades oficials, aquest curs Harvard acull 6.793 estudiants internacionals, xifra que representa un 27,2% del total del seu alumnat.