El primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, s'ha posicionat en contra de celebrar un segon referèndum d'autodeterminació des de la conferència dels conservadors i unionistes escocesos celebrada aquest divendres a Aberdeen. L'acte en si mateix, ple de referències i mostres de suport cap a Ucraïna, ha deixat clar quines són les seves prioritats. "Ara no és el moment", ha reblat, fent-se ressò de la voluntat de la seva predecessora, Theresa May. Johnson ha respost així a les promeses fetes pel partit nacionalista escocès (l'SNP) i els verds de votar la independència en el 2023, ha informat The National.

Johnson no es mulla

Així, sembla que els tories han canviat d'estratègia per negar-li l'autodeterminació als escocesos. En l'acte polític d'aquest divendres, una gran pantalla amb la bandera ucraïnesa, el lema 'Estem amb Ucraïna' i l'emotiva intervenció d'una jove ucraïnesa, han deixat clar que la seva prioritat és aturar Vladímir Putin. De fet, el canvi ha estat tan repentí que el primer ministre ni tan sols estava convidat a la conferència del partit tory fins fa uns dies, quan el líder dels conservadors escocesos es va fer enrere en la seva petició de dimissió del primer ministre arran de l'escàndol de les festes en plena pandèmia a Downing Street, anomenat 'partygate'. D'aquesta manera, Johnson ha evitat mullar-se emprant la mateixa tàctica dissuasiva que l'exprimera ministra Theresa May, i sense deixar clar quan serà "el moment" per al segon referèndum.
 

ucraniana habla intervencion guerra rusia acto partido conservador escocia efeUna ciutadana ucraïnesa que viu a Escòcia s'emociona durant la seva intervenció en la conferència del Partit Conservador a Aberdeen / Efe

Referèndum si o si

Pel que fa al polític del seu propi partit que fa escasses setmanes va demanar la seva dimissió i el va vetar de la conferència, Johnson només ha tingut bones paraules per a ell: “Douglas Ross ha estat capaç de desafiar els escèptics, evitar que Nicola Sturgeon obtingués una majoria general, com la gent deia que ho faria". Els resultats dels darrers comicis, però, van atorgar una majoria independentista al parlament escocès, gràcies als vots de l'SNP i els verds. D'altra banda, aquests ja van anticipar el gir estratègic dels tories, i de la mateixa manera que Irlanda va iniciar el seu procés d'independència al mig de la Primera Guerra Mundial, el 1916, la primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, ha anunciat que la guerra d'Ucraïna no altera la seva previsió que l'any vinent convocarà el segon referèndum sobre la independència. Sturgeon ha insistit que el projecte seguirà endavant tot i la invasió russa d'Ucraïna. La primera ministra ha desmentit d'aquesta manera el líder de l'SNP al Parlament de Westminster, Ian Blackford, que va suggerir ahir que el calendari per a la consulta hauria de ser flexible a causa del conflicte militar d'Ucraïna. Sturgeon ha assegurat en una entrevista a l'emissora LBC, que la previsió es manté intacta. "Els meus plans i el meu pensament no han canviat. Hem de recordar, sobretot, la sort que tenim de viure en una democràcia lliure on podem presentar el nostre argument per un canvi constitucional polític, on podem argumentar aquest cas amb convicció, sigui quina en sigui la nostra opinió, i després podem confiar en el fet que la gent decideixi", ha afegit.