La Plaça de la Revolució de l'Havana ha acollit avui, atapeïda, el funeral multitudinari per Fidel Castro, marcat per la lleialtat incondicional dels mandataris de països "amics" i absències que, tanmateix, amb prou feines es van sentir entre l'entusiasme dels cubans cap al líder de la Revolució.

Encapçalat pel president cubà, Raúl Castro, i dissenyat per servir d'últim adéu de la comunitat internacional a Fidel, van participar en l'homenatge unes 50 delegacions oficials i entre els líders presents van abundar els llatinoamericans i africans davant de les absències d'alt nivell des d'Europa, a excepció de Grècia, i per part dels EUA.

Rússia, històrica amiga de l'illa, també va voler estar present i utilitzar el funeral per reafirmar que romandrà juntament amb Cuba, igual com la Xina i l'Iran, uns altres dos importants aliats polítics de l'illa.

I els cubans, centenars de milers que van desbordar la mítica plaça, també es van bolcar en l'homenatge, acompanyat per una imatge gegant de Fidel, vestit de guerriller i amb una motxilla a l'esquena, i amb les siluetes de Camilo Cienfuegos i d'Ernesto "Che" Guevara il·luminades al fons.

Primera intervenció pública

En la seva primera intervenció pública des que va anunciar divendres passat que el seu germà Fidel havia mort als 90 anys, Raúl Castro va voler acomiadar-lo amb un discurs en el qual va fer un tomb per la història i va repassar fites que van viure junts, des de la reforma agrària a la mort del "Che" Guevara o el dramàtic "període especial".

Els llatinoamericans, com era d'esperar, van ser entre els més entusiastes en recordar a l'"etern" Fidel i el seu llegat durant les gairebé quatre hores que va durar l'homenatge.

El president de l'Equador, Rafael Correa, va ser el primer líder internacional en intervenir i va declarar que l'exemple de l'expresident cubà "transcenderá el temps" i viurà a tot el continent americà.

Més viu que mai

Mentrestant, el seu homòleg de Bolívia, Evo Morales, que va decretar al seu país una setmana de dol oficial per la mort de l'expresident cubà, va subratllar que Fidel "no ha mort" i que és "més viu que mai, més necessari que mai".

El líder cubà "es queda invicte entre nosaltres, absolutament absolt per la història gran de la pàtria", va expressar al seu torn el mandatari veneçolà, Nicolás Maduro, en revelar que Fidel els va passar el testimoni revolucionari a ell mateix i a Morals durant una reunió el 2015.

Un altre dels líders bolivarians, el nicaragüenc Daniel Ortega, va apel·lar a la "saviesa i fermesa" de Fidel Castro per aconseguir que els pobles d'Amèrica Llatina i el Carib es mantinguin units.

I els mandataris de Mèxic, Enrique Peña Nieto, i El Salvador, Salvador Sánchez Cerén, van escombrar per a casa, amb el primer recordant que el seu país va ser el "punt de partida de la lluita revolucionària" de Fidel i el segon agraint el líder cubà pel seu suport a la guerrilla salvadorenca. Va ser present així mateix l'expresident uruguaià José Mujica, però no va intervenir.

Joan Carles I no va parlar

El rei emèrit d'Espanya, Joan Carles I, tampoc no va parlar en l'homenatge, en el qual va destacar, per la part africana, la presència entre altres dels mandataris de Zimbàbue, Robert Mugabe; Sud-Àfrica, Jacob Zuma; i Guinea Equatorial, Teodoro Obiang; així com de l'històric líder namibià Sam Nujoma.

Per part russa, el president de la Duma de l'Estat o Cambra de Diputats, Viacheslav Volodin, va recordar en el seu discurs que el seu país concedeix un "immens valor" als llaços amb l'illa.

Mentrestant, el primer ministre grec, Alexis Tsipras, va reflexionar sobre que la Cuba revolucionària de Fidel va mostrar al món "que el camí del socialisme no està cobert de roses" i va permetre a altres països aprendre "dels seus èxits i dels seus revessos".

Sense els EUA.

EE.UU, en línia amb el baix perfil que ha mantingut el Govern del president Barack Obama des de la mort de Castro, no va enviar una "delegació oficial" a l'homenatge, on el país va estar representat per l'assessor adjunt de seguretat nacional de la Casa Blanca, Ben Rhodes, i el seu ambaixador a l'Havana, Jeffrey DeLaurentis.

L'acte multitudinari va posar fi a dos dies de tributs a Fidel Castro al memorial José Martí de la Plaza de la Revolució, per on centenars de milers de cubans van desfilar entre dilluns i dimarts per donar el seu últim adéu a l'exmandatari.

Les cendres de Castro partiran aquest dimecres primerenc per carretera des de l'Havana fins a Santiago de Cuba, seguint el recorregut invers que el líder cubà va realitzar el 1959 per arribar al poder. Serà el cementiri de Santa Ifigènia, on també es troba la tomba de l'heroi nacional cubà i pròcer independentista José Martí, el lloc en el qual les cendres de Fidel Castro descansaran per sempre a partir de diumenge.