El Papa compleix aquest dimarts cinc anys de pontificat sense que al Vaticà es faci cap celebració especial, més enllà de seguir amb el seu pla de continuar els canvis a l'Església. L'expert vaticanista, Marco Politi, ha assenyalat que una de les característiques més rellevants de Francesc ha estat la seva capacitat per "dessacralitzar" el pontificat que ja no és "una cosa imperial o monàrquica".

"El Papa es presenta com a bisbe de Roma i té una visió de l'Església que no és una duana en la qual es decideix qui és dins i es queda fora, sinó un hospital de campanya", ha destacat en una conferència de premsa a la seu de la Premsa Estrangera de Roma.

Per a Politi, el Papa és "una veu amb autoritat a nivell internacional, també en ambients no catòlics" que ha posat el focus en diversos temes de pes: com la immigració de la qual ha sabut entendre que és un fenomen propi d'aquesta època; la teoria que existeix una tercera guerra mundial que s'està desenvolupant a trossos en la qual la solució no pot ser unilateral; l'ecologia i la seva influència directa en la societat i la lluita contra l'esclavitud i la desigualtat.

L'expert en el Vaticà ha assenyalat que es tracta d'un Pontificat "ric d'innovació", si bé mai no s'ha intervingut "en la doctrina" o en "el catequisme". "El Papa toca les relacions interpersonals -ha assenyalat-. Per exemple, el control de la natalitat, a través de l'avortament o els mètodes anticonceptius, ja no és una obsessió com sí que ho va ser en altres pontificats. Per al Papa, compta molt la situació personal de cada individu".

D'aquesta manera, ha explicat que les reformes dutes a terme a la Cúria Romana es basen sobretot en una nova concepció basada que ja no mana un súperpoder per sobre de les esglésies locals", sinó que es tracta d'un altre òrgan de govern col·legial.