El Govern francès ha anunciat que es prohibiran les habituals concentracions i festes al carrer a la nit de Cap d'Any i que posarà més pressió i restriccions als que no estiguin vacunats, a més d'accelerar la vacunació de reforç davant de la ràpida irrupció de la variant òmicron. Després d'un Consell de Defensa organitzat pel president Emmanuel Macorn, el primer ministre, Jean Castex, va demanar als francesos que durant aquest nadal limitin al màxim les reunions o les trobades amb molts participants perquè "com menys siguem, menys riscos correrem". A part de les discoteques, que ja estan tancades, per nit de Cap d'Any els francesos no podran gaudir de concerts ni dels tradicionals focs artificials, per evitar que es formin concentracions.

Tercera dosi

Castex també ha advertit que òmicron podria ser la variant dominant a França des de començaments de 2022 i va insistir en el missatge en què la principal arma contra aquesta i totes les soques és la vacunació. Per això, des del 3 de gener es permetrà l'administració de la dosi de reforç als qui s'hagin punxat per última vegada fa quatre mesos, i no cinc mesos com fins ara. Davant de la pujada de contagis i la necessitat d'aquesta dosi de reforç, es va anunciar que el passaport covid caducaria set mesos després de la segona dosi de la vacuna i no als nou, com proposa la Unió Europea.

El primer ministre va justificar aquesta nova mesura explicant que amb dues dosis, la vacuna per a la covid és eficaç al 60% contra les formes greus de la malaltia, però amb tres aquest percentatge puja el 90%. Ara per ara 17 dels 67 milions de francesos han rebut una dosi de reforç i en els últims dies la campanya s'ha accelerat, amb un rècord de 950.000 punxades inoculades ahir, amb la vista posada en un objectiu de 25 milions d'aquí a finals d'any. Si es manté el ritme que es va aconseguir aquest divendres, el 31 de desembre hi haurà més de 30 milions de persones amb la tercera dosi, superant així amb escreix l'objectiu.

Crítiques els no vacunats

Castex ha dirigit totes les seves crítiques als sis milions de francesos que han decidit no immunitzar-se. Segons el primer ministre, aquesta és una situació que "no s'aguanta", especialment perquè "arriba una nova onada de contagis" quan els hospitals "estan plens de persones no vacunades" i els metges es troben "sotmesos a una forta pressió i ho continuaran estant en les properes setmanes".

En aquest sentit, ha afirmat que s'ha donat prou temps als francesos que tenien dubtes, però ara això ja no és suficient. Durant el mes de gener, l'Executiu portarà un projecte de llei al Parlament perquè el certificat sanitari, que a França és imprescindible per a molts actes de vida social, com anar a un bar, a un restaurant, al cinema, a un espectacle o a un estadi, només tingui validesa per qui està vacunat. D'aquesta manera, no podran utilitzar-lo com fins ara els que tinguin un test negatiu de menys de 72 hores. A més, s'enduriran les condicions de control dels certificats i augmentarà la repressió contra els qui cometin fraus.

Restriccions al Regne Unit


França ha endurit des d'aquest divendres les condicions d'entrada a les persones procedents del Regne Unit: sense viatges turístics, un test negatiu, a més del certificat de vacunació, i un període d'aïllament de set dies. Amb tot, Macron ha anunciat que els qui arribin des d'altres països de la Unió Europea  es mantenen les restriccions actuals i en tindran prou amb presentar un certificat sanitari.

Al Regne Unit, el nombre de contagis va en augment: dijous el país va complir nou rècord de contagis per coronavirus, superant els 88.000 casos diaris. Després del repunt de casos es troba la variant òmicron, que comença a escampar-se amb més força al país. Les hospitalitzacions pel virus també han anat en augment, encara que les morts continuen a la baixa.

 

En la imatge principal, l'Arc de Triomf de París, un dels llocs on més gent es reunia per celebrar la nit de Cap d'Any abans de la covid / Europa Press