França ha anunciat aquest dijous la prohibició dels viatges no-essencials cap al Regne Unit, o des del Regne Unit en direcció a territori francès, per la “ràpida” propagació de la variant òmicron a l'illa, en un moment que París estudia noves mesures per frenar el repunt de la covid. Les noves mesures, que entraran en vigor dissabte a la mitjanit, s'aplicaran a la majoria de viatges, especialment els “de turisme i professionals”, si bé es preveuen algunes petites excepcions com els estudiants d'intercanvi i la mort d'un familiar.

Els ciutadans residents a França i les seves famílies també podran tornar del Regne Unit -i viceversa-, així com els residents a altres països de la Unió Europea (UE) que necessitin passar per territori francès per arribar als seus domicilis.

Però per entrar a França, els viatgers, estiguin vacunats o no, hauran de complir altres requisits, com ara presentar una prova de diagnòstic negativa de menys de 24 hores i comunicar un domicili, on hauran de mantenir quarantena durant set dies. L'aïllament es podrà "aixecar al cap de 48 hores" si el test realitzat a l'arribada és negatiu, segons ha indicat a BFMTV el portaveu de l'executiu francès, Gabriel Attal, sobre la mesura que entrarà en vigor a sis dies de les festes de Nadal i de cap d´any.

El govern francès ha urgit a més als viatgers que havien previst viatjar al Regne Unit aquests dies "a ajornar el viatge”, afegeix el comunicat. França ja desaconsellava viatjar a altres països com el Brasil, Costa Rica i Cuba, així com als sud-africans on es va detectar òmicron.

La decisió “òbviament alterarà els plans de la gent, cosa que és molt desafortunada”, ha reconegut a la BBC Gillian Keegan, secretària d'Estat al ministeri de Salut britànic, encara que l'ha justificada com una manera de “protegir” la població davant la variant.

Rècord de contagis al Regne Unit

 

La soca òmicron ha registrat aquest dijous 88.376 nous casos de covid en 24 hores al Regne Unit, un rècord des de l'inici de la pandèmia per segon dia consecutiu.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ja va advertir dimecres que òmicron està cridada a ser “la nova variant dominant a Europa a mitjans de gener”, en la vigília d'una cimera de mandataris de la UE per coordinar-ne la resposta.

A França, fins ara, s'han detectat 240 casos d'òmicron, però “n'hi ha probablement més”, ha considerat Attal, que ha justificat la mesura com una manera de frenar la propagació mentre s'accelera la vacunació de reforç. En un context de repunt de contagis, en uns 50.000 diaris, i davant l'amenaça d'òmicron, que es tem més contagiosa que les variants precedents del coronavirus, el govern francès estudia noves mesures, que hauria d'anunciar aquest divendres.

De moment, París rebutja imposar tocs de queda o confinaments, com els primers mesos de la crisi, i advoca en canvi per vacunar (el 76% de la població ja ho està). Setmanes enrere va autoritzar tots els adults a rebre una dosi de reforç. "Si no haguéssim vacunat massivament la població, els hospitals ja s'haurien desbordat fa unes quantes setmanes i França estaria en un estat de confinament generalitzat”, va indicar dimecres el ministre de Salut, Olivier Véran.

Tot i això, la xifra de pacients en reanimació podria progressar dels gairebé 3.000 actuals a 4.000 durant les festes, ha indicat el govern. El principal sindicat de cirurgians ha advertit aquest dijous de la possible anul·lació d'operacions per la situació que s'està creant.

Entre les mesures estudiades, hi figura reduir l'espera per rebre la dosi de reforç, fixada actualment en cinc mesos, i un reforç del control de les fronteres, però no s'espera que la vacuna sigui obligatòria per als menors de 5 a 11 anys. Els contagis progressen en aquest grup d'edat, on en cas d'infecció les conseqüències són menys greus que en adults. Un total de 3.150 classes estan tancades per casos de covid-19, segons el ministre d'Educació, Jean-Michel Blanquer.