El govern francès ha admès que el coronavirus circula de forma "molt activa" al país i va preveure més restriccions i la realització de més tests per contenir l'avanç de l'epidèmia, que voreja ja els 10.000 nous contagis diaris.

En la primera de les compareixences de premsa setmanals en les quals el ministre de sanitat, Olivier Véran, exposarà a partir d'ara el balanç de la situació, el seu diagnòstic va ser clar: "Tots els indicadors mostren una progressió".

La taxa d'incidència ha assolit ja els 83 casos per cada 100.000 habitants, davant dels 40 de finals d'agost, els 25 de mitjans d'aquell mes i els 10 que hi havia al juliol, i 53 departaments de França, més de la meitat del país, han sobrepassat el nivell d'alerta, fixat en 50.

Encara que la velocitat a la qual s'expandeix el virus és tres vegades inferior a la de la primavera passada, al pic de l'epidèmia, les autoritats franceses van reconèixer la necessitat d'augmentar els esforços. El tancament de bars o la prohibició d'agrupacions públiques són algunes possibilitats.

L'Executiu ha demanat per exemple als delegats governamentals dels departaments del Roine i dels Alps Marítims, les capitals dels quals són Lió i Niça, amb taxes d'incidència de 197 i 146 casos, que d'aquí a dissabte li proposin noves mesures per contenir l'avanç i limitar l'impacte en el sistema sanitari.

Estratègia global

L'estratègia general de les autoritats reposa en el respecte de la distància física i l'ús de la màscara, la realització de tests, una actuació adaptada a la realitat de cada territori i la protecció de les persones més vulnerables.

Encara que França ha superat els 1,2 milions de proves en una setmana, les cues als laboratoris reflecteixen la saturació del sistema.

Un col·lapse davant del qual es va fixar aquest dijous una llista de persones prioritàries: les que rebin una prescripció mèdica, els qui tinguin símptomes, els que siguin contactes de risc i els professionals sanitaris.

A la regió parisenca s'habilitaran 20 centres per fer aquestes proves prioritàries, que se sumen als 590 generals existents, i que tindran una capacitat de 500 tests diaris.

El govern aposta a més pels tests d'antígens com a alternativa i suport als PCR. Són més ràpids que aquests últims, amb resultats en uns 30 minuts, una fiabilitat que ronda el 90%, i començaran a provar-se igualment a la regió de París.

"Hem efectuat ja les primeres comandes, de prop de cinc milions de tests, que arribaran d'aquí a començaments d'octubre", va indicar Véran, que va afegir que esperen a més l'opinió de l'Alta Autoritat Sanitària per determinar a qui i en quines condicions se'ls podran efectuar proves de saliva.

Responsabilitat col·lectiva

El govern francès va recordar que la responsabilitat és col·lectiva: "Tots i cadascun de nosaltres som actors clau en la lluita contra el virus", va dir el ministre, qui va advertir de què les reunions familiars i entre amics són una font "massiva" de contagi.

Les seves paraules es produeixen en un moment en què es van superar en les últimes 24 hores els 10.000 nous casos, amb 10.593, cosa que eleva a 415.481 el nombre de positius des de l'inici d'una epidèmia que a França ha causat a més 31.095 morts, 50 d'elles l'últim dia.

L'impacte, segons Véran, és "real i visible", no només entre els qui tenen de 15 a 45 anys, sinó també entre els majors de 65.

Malgrat tot, es va destacar que el coneixement més gran del virus reflecteix que el risc de transmissió existeix principalment d'adult a adult i d'adult a nen, però molt poques vegades entre nens o d'un nen a una persona gran, una informació que permet suavitzar el protocol a les escoles.

"Quan un nen dona positiu, ha d'estar aïllat a casa seva set dies, però els altres nens de la seva classe podran continuar anant a l'escola. No hi ha raó per enviar els alumnes a casa o per tancar establiments a la primera alerta", va concloure.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat