Diversos físics han alertat de les conseqüències que tindria per a Espanya el canvi de fus horari, com reclamen des de fa temps associacions com la Comissió Nacional per a la Racionalització dels Horaris Espanyols (ARHOE), i afirmen que el país es troba a la zona horària correcta per la qual cosa la materialització d'aquesta proposta seria "un disbarat".

En declaracions a Europa Press, el Catedràtic del Departament de Física Aplicada de la Universitat de Santiago de Compostel·la, Jorge Mira, ha argumentat que "un canvi de fus no només no arreglaria res sinó que fins i tot portaria problemes". A més, ha afegit que els científics observen "esparverats que s'està raonant sobre un mapa pla quan la Terra és rodona" mentre ha advertit que "s'estan donant arguments que són fal·làcies".

Segons el seu parer, Espanya "és al fus correcte" i "si es canvia, es generarà un caos que implicaria un cost enorme". "És un disbarat perquè el mode de vida continuaria sent el mateix, sigui quin sigui el fus, que és només una maneta del rellotge, perquè el sol continua sortint i es pon igual -ha dit-. Per exemple: una persona surt actualment a les sis de la tarda però, amb el canvi horari, sortiria de nit per la qual cosa, com a primera conseqüència, això implicaria que la vida es traslladaria una hora més cap a la nit. I si per compensar, s'avança una hora l'entrada a la feina, ens quedaríem exactament igual que com estem ara".

L'expert també ha lamentat que s'estigui "raonant sobre un mapa pla i no una esfera" per la qual cosa no es poden comparar els horaris d'Espanya amb els de la resta d'Europa. "No es pot comparar el nord, on hi ha menys hores de llum, amb el sud del continent, on gaudeixen de més hores solars. És una animalada i es raona fal·laçment perquè es fa sobre un mapa pla, encara que sigui difícil d'entendre," ha reiterat.

Origen franquista?

Així mateix, Mira nega que l'horari actual sigui fruit d'una decisió de Franco ja que, com ha recordat, durant la Guerra Civil i la II Guerra Mundial hi va haver successius canvis a causa de qüestions bèl·liques. El científic ha precisat que, al terme del conflicte, va ser Charles De Gaulle qui va mantenir l'actual horari central europeu i Espanya es va mantenir alineada amb el país veí pel que l'origen del fus actual "és gaullista i europeu".

A més, ha qüestionat que la Subcomissió per a l'Estudi de la Racionalització dels Horaris, la Conciliació de la Vida Personal, Familiar i Laboral i la Coresponsabilitat posada en marxa el 2013 -a l'informe final de la qual s'advocava, entre altres mesures, per un canvi horari ja que incidiria "favorablement" en la conciliació- no comptés amb cap científic expert en aquests temes "que hagués ensenyat dades en gràfiques des d'una perspectiva científica" a fi de parar "aquesta bola de neu".

Per la seva part, el científic del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) José Fernández-Albertos, ha incidit en la idea que el sol "influeix en els hàbits de vida". "És cert que els hàbits sí que responen a la posició del sol perquè, encara que sigui la mateixa hora legal a l'est i oest peninsular, els hàbits socials són diferents perquè l'hora solar ho és", ha asseverat.

El científic ha indicat que "quan el sol es pon abans en termes d'hora legal, això fa que la gent acceleri la sortida de la feina" i ha coincidit amb Mira en què "comparar-se amb els països del nord d'Europa és un error perquè tenen menys hores de sol, sobretot a l'hivern, i concentren la jornada laboral, la qual cosa afavoreix la conciliació, però als països del sud d'Europa és més complicat concentrar aquesta jornada". En aquest punt, ha assenyalat que cal comparar amb el Japó, Estats Units, Itàlia i Portugal, "països que estan en la mateixa posició amb respecte al sol i amb els que no es tenen costums tan diferents".

La Reial Acadèmia de Física no es posiciona

Per la seva part, fonts de la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals (RAC) han assenyalat que el debat sobre el canvi de fus és "polític i econòmic". "Des del punt de vista de la ciència no hi ha cap posicionament a prendre", han conclòs. Mentrestant, el president del Col·legi de Geòlegs, Manuel Regueiro, ha indicat que "sembla més útil estar al fus centreeuropeu per treballar" encara que ha dit que "el fus horari és fix, té a veure amb coordenades i és una cosa perfectament definida i establerta".

Finalment, des de la Comissió Nacional per a la Racionalització dels Horaris Espanyols (ARHOE), el seu president, José Luis Casero, ha insistit que "la gent va a treballar i a estudiar sense que hagi passat un període normal de llum solar". En la mateixa línia, el coordinador general d'ARHOE, Ángel Largo, ha reiterat que Espanya "no està en el meridià que li correspon (el de Greenwich) i que els hàbits actuals han canviat: "si es fa de dia abans i mengem abans, podem sortir abans de la feina i això seria una palanca per a altres canvis, a més d'aconseguir un benefici per a la salut".