La Fiscalia d'Istanbul que investiga l'assassinat del periodista opositor saudita Jamal Khashoggi en el consolat del seu país a Istanbul, ha confirmat avui que el reporter va ser estrangulat i a continuació esquarterat. La Fiscalia ha difós aquesta informació en una declaració escrita, reproduïda per la cadena CNNTürk, un dia després de reunir-se amb el fiscal en cap saudita encarregat d'investigar el cas.

El document de la institució judicial fa constar que "Jamal Khashoggi va ser assassinat mitjançant estrangulació, de forma planificada per endavant, immediatament després d'entrar el 2 d'octubre de 2018 en el consolat de l'Aràbia Saudita a Istanbul per recollir uns documents relatius al seu matrimoni".

"El cos de Jamal Khashoggi va ser eliminat mitjançant esquarterament, també de forma planificada, després que se l'hagués matat per estrangulació", detalla el mateix comunicat. El text ressalta que els representants de la Fiscalia turca es van reunir dilluns amb el fiscal en cap saudita, Saud El Moyeb, que havia arribat el dia anterior a Istanbul per a una visita de feina.

fiscal arabia saudita - efe

El fiscal en cap saudita, Saud El Moyeb / Efe

Durant aquesta reunió, els juristes turcs van exigir als saudites per escrit la resposta a tres preguntes: on és el cos de Khashoggi, si tenien qualsevol informació sobre la planificació prèvia de l'assassinat, i qui és el 'col·laborador local' que segons declaracions de Riad era l'encarregat de desfer-se del cadàver.

La delegació saudita es va reunir amb la turca una vegada més aquest dimarts, "i se li van repetir aquestes preguntes, subratllant que s'està esperant una resposta", a la qual cosa els saudites van prometre respondre aquell mateix dia, afirma el comunicat.

Però la contestació escrita que ha fet arribar el fiscal saudita avui al turc, només consisteix en "una invitació al fiscal en cap d'Istanbul i el seu equip a venir a l'Aràbia Saudita amb totes les proves per investigar conjuntament" el cas.

A més, El Moyeb va aclarir que les autoritats saudites no tenen cap constància d'un 'col·laborador local' turc, contradient així la versió oficial saudita difosa abans. "Malgrat tota la nostra bona voluntat, no vam obtenir cap resultat concret de les converses" amb l'equip saudita, assenyala el comunicat turc, per exposar a continuació els resultats de la investigació turca. Segons aquestes dades, Khashoggi va ser estrangulat i esquarterat després d'acord a un pla prèviament elaborat.