La Fiscalia sueca ha anunciat aquest dimarts el tancament de la investigació preliminar per violació contra el fundador del portal WikiLeaks, Julian Assange, pel debilitament de les proves i la falta de base per a una acusació.

"La denunciant ha presentat un relat creïble i fiable, les seves explicacions són clares, llargues i detallades. Però considero que l'evidència ha perdut força en un grau que ja no hi ha motiu per seguir la investigació", ha dit en roda de premsa la fiscal superior Eva-Marie Persson. Continuar la investigació i interrogar a Assange no suposaria un canvi "decisiu" en la situació probatòria, que no és suficient per elevar una acusació, ha ressaltat la fiscal.

Persson havia ordenat al maig reobrir el cas, iniciat el 2010 i tancat el 2017, després que Assange, que espera ara que el Regne Unit decideixi sobre la seva extradició als Estats Units, fos arrestat per la força a l'ambaixada de l'Equador a Londres després que Quito li retirés l'asil diplomàtic concedit el 2012.

La Justícia sueca va rebutjar al juny la petició d'emetre una ordre d'arrest europea en considerar que no seria proporcionat, ja que és suficient amb una d'investigació en matèria penal. La Fiscalia va continuar tanmateix amb les seves indagacions i va interrogar set testimonis, segons va informar Persson en la seva anterior compareixença sobre un delicte que prescrivia l'agost de 2020.

Assange va ser condemnat el maig per un tribunal britànic a cinquanta setmanes de presó per violar les condicions de llibertat condicional el 2012 i afronta al febrer un judici d'extradició als Estats Units, en el que s'arrisca a una pena de fins a 175 anys per càrrecs com a espionatge i publicació de documents classificats.

La Fiscalia sueca va emetre el novembre de 2010 una ordre d'arrest europea contra Assange, detingut un mes després a Londres, i a partir d'allà va començar un procés judicial que va culminar el juny de 2012, quan el Suprem va reafirmar l'extradició a Suècia i el periodista es va refugiar a l'ambaixada equatoriana.

El procés a Suècia contra Assange, que es declara innocent i no ha estat formalment acusat de res, ha estat envoltat de polèmica sobre la solidesa de les denúncies i els motius de les demandants, filtracions als mitjans, substitucions de fiscals i la reobertura d'un cas que havia estat reduït inicialment a delicte menor.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat