Finlàndia està sent protagonista aquesta setmana. La primera ministra més jove del món, Sanna Marin, vol que s'implementi a tot el país un horari laboral flexible basat en una setmana laboral de quatre dies, una jornada de sis hores per dia i amb el mateix sou. Marin, de 34 anys, forma part del Partit Social Demòcrata i lidera una coalició de centreesquerra de cinc partits. "Crec que les persones mereixen passar més temps amb les seves famílies, gent que estimen, passatemps i altres aspectes de la vida, com la cultura. Aquest podria ser el següent pas per a nosaltres a la vida laboral", ha explicat Marin i recull Efe. Finlàndia té, actualment, una jornada laboral de vuit hores.

Aquesta proposta però, no és nova d'ara. De fet, Marin la va deixar caure quan encara no era primera ministra, al mes d'agost passat i quan tenia la cartera de Transport.

Però aquesta no és l'única mesura que el país nòrdic ha intentat implementar per millorar la qualitat de vida dels seus habitants. L'any 1996 va implementar el Pacte d'Hores de Feina, una llei que atorga a la majoria dels treballadors el dret d'ajustar les seves hores de feina fins a tres hores abans o més tard per començar o acabar. 

Al seu dia, ja va rebre crítiques que no han aturat. Alguns consideren que una reducció de les hores de feina sense anar acompanyada d'una redacció de salari suposa un cost més important per a les empreses. Ara bé, com no podia ser d'una altra manera, també hi ha defensors de la mesura. Aquests, asseguren que la productivitat dels treballadors augmenta i que per tant, el resultat és positiu tant per a l'empresa com per al treballador. 

Altres països han fet propostes similars

Marin no és la primera ministra que proposa reduir la jornada laboral. Suècia va implementar durant dos anys una jornada de sis hores i els primers resultats assenyalaven un augment de la productivitat. Per altra banda, el Partit Laborista del Regne Unit va subratllat que, de ser elegit, implementaria una setmana laboral de 32 hores en un termini de 10 anys.

A França, la jornada laboral estàndard és de 35 hores.