L'expresident del Perú Alan García ha mort aquest dimecres després d'haver-se disparat al cap quan anava a ser detingut al seu domicili per ordre de la justícia per presumptes delictes de corrupció vinculats al cas Odebrecht. Fonts mèdiques consultades per Efe han indicat que el comunicat mèdic inicial amb què l'expresident ha ingressat a l'hospital evidencia un traumatisme per arma de foc en el costat dret del cap.

Hores més tard, el partit Aprista i el president del Perú Martín Vizcarra han confirmat que el dues vegades governant peruà (1985-1990 i 2006-2011) ha mort mentre era operat a l'hospital Casimiro Ulloa de Lima, on havia sigut traslladat d'urgència per agents de la Policia que havien arribat a casa seva per detenir-lo.

"Consternat per la mort de l'expresident Alan García. Envio les meves condolences a la seva família i éssers estimats", ha assenyalat Vizcarra a través d'un tuit.

Enmig d'una gran confusió, l'exmandatari (1985-1990 i 2006-2011) ha estat ingressat a l'hospital Casimiro Ulloa de Lima, on havia sigut traslladat per la policia. Testimonis consultats per la televisió peruana han indicat que García ha entrat cobert per una manta vermella.

El fet s'ha produït quan agents de la Divisió d'Investigació de delictes d'Alta Complexitat han anat a casa del polític, sobre qui pesa des de finals de l'any passat una ordre d'impediment de sortida del país, per sotmetre'l a una detenció provisional per deu dies ordenada pel Poder Judicial.

Juntament amb García, també s'ha ordenat la detenció de Luis Nava, secretari presidencial sota el govern del líder del partit aprista, i Miguel Atala, ambdós íntims col·laboradors de l'expresident i assenyalats com els seus testaferros.

La situació legal de García es va complicar després que diumenge passat es difongués que l'empresa Odebrecht, en el marc de l'acord de col·laboració que manté amb la justícia peruana, revelés que Nava, i el seu fill José Antonio Nava, van rebre quatre milions de dòlars de l'empresa per aconseguir el contracte de construcció de la línia 1 del metro de Lima.