L'exgeneral Petr Pavel ha estat elegit president de la República Txeca, després de vèncer, en la segona i definitiva volta dels comicis, el magnat populista i ex primer ministre Andrej Babis. L'exmilitar, que va liderar l'estat major de les forces armades i el comitè militar de l'OTAN, va obtenir el suport del 58,3 % dels votants, amb una participació superior al 70,2 %, la més alta de les tres convocatòries presidencials celebrades fins ara. "Han guanyat els valors de la veritat, el respecte i la humilitat, que són valors compartits, i desig que tornin al Castell (de Praga, on se situa la seu de Presidència) i als nostres polítics", ha dit el candidat partidari de l'acostament a Occident en la seva primera compareixença pública, després de conèixer-se el veredicte de les urnes.

L'exgeneral Petr Pavel guanya les eleccions

Pavel assumirà el càrrec el 8 de març, moment en el qual venç el mandat de l'actual cap d'Estat, el socialdemòcrata Milos Zeman, que va estar deu anys al capdavant del país i va exercir la seva presidència amb estil personalista, molt tens amb l'Executiu i la premsa, i projectant la seva pròpia agenda en política exterior, amb gestos de suport a Rússia i la Xina. "Hem deixat enrere una de les pitjors campanyes, una de les més desagradables, de la nostra història, en la qual el populisme es va unir a l'extremisme i tot això és molt perillós," ha reconegut el primer ministre, Petr Fiala, aquest mateix dissabte.

Pavel s'imposa a Babis

A començaments de febrer hi haurà eleccions a la presidència del partit que representa Andej Babis, i està oberta la successió en aquesta formació liberal populista, sense que Babis avui deixés clar si la seva intenció és continuar com a cap o com a diputat després del fracàs electoral. El magnat, que durant la campanya es va mostrar crític respecte a la defensa comuna europea, ha defensat promoure una conferència de pau respecte a Ucraïna, mentre que Pavel vol prosseguir amb el suport militar a Kíiv.