El líder de la república russa de Txetxènia, Ramzan Kadírov, ha assegurat aquest dijous que 1.000 voluntaris txetxens es dirigeixen a Ucraïna per combatre al costat de les tropes russes. Aquest, però, no és el primer desplegament de tropes txetxenes a Ucraïna, ja que anteriorment ja van arribar al país 10.000 militars islamistes de la República de Txetxènia, país governat amb mà de ferro que manté una ferma aliança amb Putin. 

Al seu compte de Telegram, Kadírov ha informat que un dels seus familiars, Apti Alaoudinov, està “al capdavant de mil voluntaris de la República de Txetxènia” que participaran en l'"operació especial de desnazificació i desmilitarització d'Ucraïna”. Així doncs, queda palès que el suport del cos militar txetxè a la causa russa és absolut, ja que han adoptat el discurs del Kremlin.  

El nou reforç militar de 1.000 homes, es deu a la manca d'avenços de l'exèrcit rus en la invasió d'Ucraïna. Inicialment, Putin havia apostat per una guerra llampec, amb l'objectiu de plantar-se a la capital del país en pocs dies, però no ha estat així. Després de 22 dies de guerra, ni Kíiv ni Odessa han caigut en mans russes. De fet, segons el Ministeri de Defensa britànic, l'exèrcit rus s'ha estancat en tots els fronts.

Així doncs, des del servei militar britànic apunten que tampoc no han pogut unificar el control sobre tot el sud del país. "La invasió russa d'Ucraïna s'ha estancat en tots els fronts. Les forces russes han avançat el mínim per terra, mar o aire els darrers dies i continuen patint grans pèrdues. La resistència ucraïnesa continua ferma i ben coordinada. La gran majoria del territori ucraïnès, incloses totes les ciutats importants, roman en mans d'Ucraïna", ha resumit el ministeri britànic, a partir de les dades dels seus serveis d'intel·ligència militar.

El ministeri d'Exteriors francès també ha informat de l'estat de la campanya militar russa a Ucraïna. En aquest sentit, coincideix amb l'informe britànic, però alerta d'un "avanç lent" de l'exèrcit rus a les localitats de Zaporíjia i Kriví Rih, al sud.

L'estudi de la guerra a Ucraïna per part de França també fa referència al setge de Mariúpol, al sud-est, on les bombes russes cauen sense aturador i "la situació sanitària dels habitants continua degradant-se". I sobre la ciutat de Mikolaiv, assenyalen que els bombardejos són forts, però que de moment els ucraïnesos mantenen sota control la ciutat. "La resistència ucraïnesa encara és forta, com ho demostren els atacs contra l'aeroport capturat per les forces russes", informa.

10.000 txetxens ja combaten a Ucraïna

Els nous 1.000 combatents txetxens se sumaran als 10.000 que ja lluiten contra l'exèrcit ucraïnès. Concretament, la primera onada de militars islamistes de la república russa de Txetxènia pertany a la Guàrdia Nacional del president txetxè, Ramzan Kadírov. Amb l'objectiu d'atemorir l'exèrcit ucraïnès, a les xarxes socials van córrer vídeos d'aquests 10.000 soldats a la plaça central de la capital de la república, Grozni, poc abans de partir cap a Ucraïna. Allà, Ramzan Kadírov els va acomiadar.