ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
Les represàlies no s'acaben. El president dels Estats Units, Joe Biden, ha anunciat que prohibeix que els vaixells russos atraquin en ports nord-americans i que accedeixin a les costes del país, una mesura similar a la que ja s'ha adoptat a Europa. A més, el mandatari ha avançat un nou paquet d'assistència militar a Ucraïna per valor de 800 milions de dòlars (uns 738 milions d'euros) per reforçar la resistència del país davant la invasió de Rússia, iniciada el passat 24 de febrer. Aquesta ajuda inclou armes d'artilleria pesant, canons Howitzer i més drons d'ús tàctic. "Estem compartint i continuarem compartint intel·ligència significant i oportuna per ajudar a Ucraïna a defensar-se de l'agressió de Rússia", ha afegit Biden aquest dijous en una intervenció des de la Casa Blanca.

L'ajuda militar anunciada es produeix un dia després que Washington publicités una nova bateria de sancions contra una xarxa de quaranta individus i empreses, liderada per l'oligarca rus Konstantín Maloféiev, que suposadament està ajudant a Rússia a esquivar les sancions d'Occident per la guerra a Ucraïna. De fet, l'increment del suport s'havia pactat a l'inici d'aquesta setmana en una reunió telemàtica de Biden amb diversos líders europeus. L'anunci del mandatari nord-americà coincideix amb el que ha fet aquest dijous el president espanyol, Pedro Sánchez, davant del seu homòleg ucraïnès, Volodímir Zelenski: més vaixells i més armes.

L'acollida de refugiats

Biden ha criticat la brutalitat de les forces russes a Ucraïna i ha remarcat que el més important és que la comunitat internacional mantingui la unitat davant del president rus, Vladímir Putin. El mandatari nord-americà ha advertit que Putin està apostant perquè la unitat d'Occident "es trenqui", motiu pel qual és crucial mostrar-li que està "equivocat". La Casa Blanca ha informat també del fet que, poc abans del seu discurs, Biden ha rebut a la residència presidencial el primer ministre ucraïnès, Denís Xmihal, qui es troba de viatge a Washington.

Finalment, l'administració nord-americana ha anunciat un pla per agilitzar l'arribada de refugiats ucraïnesos per la guerra i avançar en el compromís adquirit per Biden al març d'acollir fins a 100.000 persones que escapen del conflicte. Funcionaris de la Casa Blanca han explicat que el pla batejat sota el nom d'"Units per Ucraïna" permetrà que ciutadans, empreses i organitzacions nord-americanes puguin "patrocinar" ucraïnesos per a la seva acollida als EUA. L'elevat nombre d'ucraïnesos amb vincles familiars o amistats als EUA garanteix que el programa beneficiarà a gran part dels sol·licitants d'asil. El procés de sol·licitud per acollir-se a aquest programa estarà disponible a partir del pròxim dilluns 25 d'abril per internet.