ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
El president dels EUA, Joe Biden, s'ha reunit avui telemàticament amb líders europeus per acordar noves mesures sobre la guerra a Ucraïna. De moment, no han transcendit quasi detalls sobre les futures sancions o ajuda militar, però el que s'ha informat és que s'incrementarà l'ajuda militar, financera i humanitària a la població ucraïnesa i que es colla encara més el Kremlin. "Amb el president dels EUA i altres socis hem parlat de millorar la resposta coordinada a l'agressió de Rússia contra Ucraïna. S'ha abordat la necessitat de més ajuda humanitària, financera i militar. La UE desenvoluparà el Fons de Solidaritat d'Ucraïna pel suport immediat i la reconstrucció d'una Ucraïna democràtica", ha declarat el president del Consell d'Europa, Charles Michel.

Des de l'OTAN s'ha assegurat que la trobada ha estat fructífera: "Bona trobada amb el president Biden i els líders europeus per abordar l'última ofensiva de Rússia al Donbass, sobre el que havíem advertit". A més, ha assegurat que han acordat "imposar costos addicionals al Kremlin i continuar el suport a Ucraïna". "El president Putin ha de posar fi a la guerra immediatament", ha exclamat.

La batalla pel Donbass

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha informat al seu país que Rússia "ha començat la gran batalla pel Donbass", en al·lusió a l'esperada gran ofensiva de l'exèrcit rus per a controlar tot l'est del país. "Podem confirmar que les tropes russes han començat aquesta batalla", ha assegurat, en un missatge difós per vídeo, difós pel canal informatiu Ukrinform, per afegir a continuació que els soldats ucraïnesos "batallaran" i que "no cediran" res del territori del país. "L'exèrcit rus ha concentrat gran part del total dels seus efectius per concentrar-se en la seva ofensiva", ha afirmat, per sostenir després que "no importa quantes tropes russes es despleguin". 

El missatge de Zelenski ha arribat després que els bombardejos russos s'hagin intensificat les darreres hores a tot el país, però en especial al Donbass i Lugansk. El governador regional de Lugansk, Serhiy Gaidai, ja va anunciar a primera hora del passat dilluns que l'ofensiva russa a les seves ciutats ja havia començat. "La situació ha canviat radicalment", va anunciar llavors Gaidai, a través de Telegram, per informar després dels primers combats als carrers. Les tropes russes haurien pres algunes ciutats de la zona com Kreminna, segons el Gaidai.  Aquesta localitat, de 20.000 habitants, permetrà als soldats russos atacar la rereguarda de l'estratègica ciutat de Severodonetsk, bastió ucraïnès a Lugansk. L'objectiu de l'Exèrcit rus és prendre Severodonetsk i Lisichansk, on hi hauria uns 10.000 soldats ucraïnesos, i després podrien avançar cap a la regió de Donetsk en direcció a Sloviansk i Kramatorsk, segons publica Efe.