Un nou vídeo difós per la policia de Chicago (Illinois, EUA) revela que Adam Toledo, la víctima de tan sols 13 anys de descendència llatinoamericana, tenia les mans enlaire quan va ser abatut pels agents el passat 29 de març. La gravació mostra com, després d'una persecució en el barri hispà de la Villita, l'infant obeeix les ordres de l'agent, alça els braços, i és immediatament disparat al pit.

Les imatges arriben en un punt àlgid de les tensions entre els moviments de drets civils de les minories racials als Estats Units i la policia. En aquest moment, dos casos de brutalitat policial controlen l'espai mediàtic nord-americà: el judici contra Derek Chauvin, l'agent que va asfixiar George Floyd ara fa un any i les acusacions contra Kimberly Potter, l'agent que va matar el jove de vint anys Daunte Wright la setmana passada.

Què mostren les imatges?

L'Oficina Civil de Responsabilitat Policial va publicar ahir una vintena de vídeos enregistrats per les càmeres dels policies mobilitzats per la zona. Segons els fiscals, els agents buscaven a un jove de 21 anys anomenat Ruben Roman al voltant de les 2:38 de la matinada el passat 29 de març, que acabava de disparar amb una arma de foc contra un cotxe en marxa. En arribar la policia, Roman va aconseguir fugir, però Toledo, que l'acompanyava, va ser interceptat i perseguit per un agent policial durant 19 segons.

Durant la persecució, el policia el crida: "Para! Mans! Mans! Ensenya'm les mans!" En un espai de tan sols 0,85 segons, el nen es gira cap a l'agent que li diu "deixa-la", referint-se a l'arma que el policia presumptament creia que encara portava. Immediatament, Toledo aixeca les mans a l'altura de les espatlles i és abatut mortalment d'un sol tret al pit.

Després de disparar, l'agent intenta reanimar el nen, truca a l'ambulància i li demana que es "mantingui despert", però ja és massa tard.

Reformes policials

Unes altres imatges enregistrades per una càmera de seguretat mostren com el nen va deixar caure un objecte per una tanca mentre era perseguit, justa abans de girar-se cap al policia. Els enregistraments de les càmeres corporals dels agents també revelen com els policies van identificar una pistola darrera la tanca, una vegada Toledo ja era mort.

En una roda de premsa després de l'incident, l'alcaldessa de Chicago, Lori Lightfoot, va declarar que les imatges eren "horripilants" de veure. Lightfoot va admetre que "vivim en una ciutat traumatitzada per una llarga història de violència policial i mala conducta," però va apel·lar a la calma dels ciutadans i a la protesta pacífica. Aquest missatge també ha estat estès per la família de Toledo: "demanem que la gent que es mantinguin pacífics per honrar la memòria de l'Adam i que es treballi de forma constructiva per promoure reformes" en el sistema policial.

Foto principal: captura del video policials instants abans que Adam Toledo fos abatut per la policia / USA Today