Piknik, el grup de rock rus que actuava aquesta nit al teatre on s'ha perpetrat una massacre en què han mort almenys 40 persones, va tenir prohibit el 2016 actuar a Ucraïna pel fet d'haver actuat a Crimea després de l'annexió per part de la Federació Russa. D'aquesta manera les autoritats ucraïneses van penalitzar la banda de música per haver acceptat actuar en un territori que consideren ocupat il·legalment. Piknik és un grup de rock rus conegut per un estil personal que practica una barreja d'art rock, rock progressiu i rock rus original. La banda es va crear l'any 1978 a Leningrad per part de Serguei Omelnitxenko, Ievgueni Volostxuk, Aleksei Dobitxin i Edmund Xkliarskii. Algunes de les seves primeres cançons estan escrites en polonès.

Per al concert al Crocus City Hall de Moscou s'havien venut totes les entrades, una sala amb 6.200 seients. Aquest atac es produeix justament hores després que Rússia hagi atacat territori ucraïnès amb gairebé 90 míssils i més de 60 drons Shahid dirigits contra centrals i línies de transmissió elèctrica, contra una central hidroelèctrica i contra edificis residencials, segons ha revelat el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, en un missatge publicat al seu compte de Telegram.

"És important entendre el cost dels retards i les decisions ajornades", ha dit Zelenski després de donar el condol pels morts durant l'atac, en referència a l'escassetat de sistemes de defensa aèria occidentals que continua tenint Ucraïna. Zelenski ha tornat a demanar aquest dimecres davant del Consell Europeu més sistemes de defensa aèria per protegir millor tot el territori ucraïnès dels atacs russos.

Les autoritats russes encara estan investigant les causes de l’atac, mentre 320 persones i 130 unitats d’emergències estan treballant en l’incendi general al Crocus City Hall.

Primeres reaccions internacionals

Les primeres reaccions internacionals que han arribat per part de governs són les de presidents i polítics llatinoamericans, socis de Moscou.

Segons el mitjà estatal Sputnik, un dels primers missatges de condemna ha arribat de l’expresident de Bolívia Evo Morales, però també del president bielorús, Aleksandr Lukaixenko. Tots dos s’han solidaritzat amb Rússia. S’han afegit a les mostres de suport Cuba, Nicaragua, Egipte, Alemanya, Veneçuela i el Pakistan, oferint el seu condol a les famílies de les víctimes. L'ambaixada dels EUA a Rússia també ha expressat la seva commoció per l'atac.

 

 

 

 

El Kremlin ha informat que Vladímir Putin ha estat al corrent dels fets des dels primers minuts.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!