La visita del líder nord-coreà, Kim Jong-un, a Rússia ha aixecat polseguera fins i tot abans de concretar-se. Si més no, de manera oficial. La intenció és trobar-se amb el president rus, Vladímir Putin, i parlar d'armament. D'aquesta manera, Corea del Nord podria obrir la porta a proporcionar armes a Moscou per continuar la guerra d'Ucraïna. Ara bé, no es coneix ni el lloc exacte de la reunió ni tampoc el dia. 

🤝 Vladímir Putin rebrà la visita d'un amic especial per parlar d'armament: Kim Jong-un
 

Els EUA, però, ja s'hi han pronunciat. En aquest sentit, han advertit que Corea del Nord "ho pagarà" si subministra armes a Rússia per fer-les servir a Ucraïna, i han afirmado que les negociacions sobre armament entre tots dos estats avançaven activament. 

Proporcionar armes a Rússia "no deixarà Corea del Nord en un bon lloc, i ho pagaran al si de la comunitat internacional", ha dit l'assessor de seguretat nacional dels Estats Units, Jake Sullivan, als periodistes de la Casa Blanca. 

El Kremlin ha assenyalat aquest dimarts que no tenia “res a dir” sobre les declaracions de funcionaris nord-americans respecte al fet que Kim planejava viatjar a Rússia aquest mes per reunir-se amb Putin i discutir el subministrament d'armes a Moscou.

Moscou busca armes des de fa temps

El portaveu del Consell de Seguretat Nacional, John Kirby, ha dit que el ministre de defensa rus, Serguei Xoigú, havia intentat "convèncer Pyongyang que vengués municions d'artilleria" a Rússia durant una entrevista a Corea del Nord, segons assenyala la BBC.

Entre l'armament exposat a la reunió, hi havia el míssil balístic intercontinental Hwasong, que es creu que és el primer míssil balístic intercontinental del país que fa servir propulsors sòlids. Era la primera vegada que Kim obria les portes a convidats estrangers des de la pandèmia de covid.

Kim i Putin, una amistat sense fronteres

Des d'aleshores, Putin i Kim han intercanviat cartes "prometent augmentar la cooperació bilateral", segons ha dit. "Instem la RPDC que aturi les seves negociacions sobre armament amb Rússia i compleixi amb els compromisos públics que Pyongyang ha fet de no proporcionar ni vendre armes a Rússia", ha dit Kirby, fent servir una abreviatura de Corea del Nord. 

En aquest sentit, els EUA ja han avançat que prendrien mesures —incloent-hi la imposició de sancions— si Corea del Nord subministrava armes a Rússia. Hi ha preocupació tant a Washington com a Seül sobre el que Corea del Nord podria obtenir a canvi de l'acord, que podria ser cooperació militar entre els dos països asiàtics, destaca la cadena britànica.