Japó ha registrat un total de 86.027 casos de coronavirus i 1.602 víctimes mortals. Unes dades força impactants i que sorprenen als experts tenint en compte que el país no ha viscut cap confinament, ni quarantenes. De fet, el govern nipó intenta animar l'economia promovent viatges interns o suggerint que es vagi a bars i restaurants. 

"Estem fent servir una aproximació diferent al que s'ha fet servir a la resta del món", explicava el doctor i professor de virologia de la Facultat de Medicina de la Universitat de Tohoku, Hitoshi Oshitani, en una entrevista a la BBC Mundo. "Gairebé a tot arreu l'estratègia ha estat contenir el virus. Des del principi, nosaltres no vam tenir aquest objectiu. Vam optar per quelcom diferent: vam decidir aprendre a viure amb aquest virus". 

Sense quarantenes, ni confinaments

Japó va registrar el primer cas de coronavirus poc després que es conegués el virus. El 16 de gener, a més, la situació es va agreujar perquè el creuer Diamond Princess va convertir-se en un focus d'infeccions. 

Oshitani insisteix que "no teníem cap forma legal d'implementar una quarantena o obligar a les persones a que es quedessin a casa". A més, també exposa que no tenien una capacitat tan alta com per produir i realitzar proves massives com van fer altres països veïns. 

Les mesures de Japó

El primer ministre Shinzo Abe va aixecar l'estat d'emergència el mes de maig i ja va dir aleshores que el coronavirus s'hauria de veure com "a part de la quotidianitat". A més, des de Salut Pública ràpid es van afanyar a dir que el virus no només es transmetia per la tos, esternuts o contacte si no també per partícules que estan a l'aire. D'aquesta manera, van posar en marxa unes recomanacions: evitar llocs amb poca ventilació, llocs on hi hagi multituds i també llocs tancats on la gent parli en veu alta. En aquest sentit, doncs, els esdeveniments esportius estan permesos però no s'hi pot cridar. 

rentat de mans unsplash (2)

El rentat de mans és una de les mesures més efectives contra el coronavirus / Unsplash

Els experts creuen que altres factors hi podrien haver ajudat, com per exemple, que són més propensos a mantenir certa distància social i la pressió social, on la majoria de japonesos prefereix no ser qüestionat per coses com no portar la mascareta.

Fa alguns mesos, el científic Tasuku Honjo, premi Nobel de Medicina el 2018, també coincidia amb aquest fet quan deia –segons recull Efe–, que una de les possibles explicacions perquè Japó hagi aconseguit mantenir a ratlla el virus és, precisament, l'ús generalitzat entre la població de mascaretes, la higiene de mans i l'escàs contacte físic entre persones. 

El model suec, l'altre exemple del no confinament

Suècia també va ser l'enveja d'Europa durant els mesos de confinament. El país va decidir no confinar la seva població pel coronavirus i seguir una estratègia diferent: confiar en la responsabilitat individual i la immunitat de grup, és a dir, deixar que el virus es propagui fins que la majoria de la població pogués ser immune. Al mes de maig, però, un estudi revelava que només un 7,3% dels habitants d'Estocolm, la capital del país, haurien desenvolupat anticossos fins a finals d'abril. Suècia registra a dia d'avui 94.283 casos de coronavirus i 5.895 morts.

I és que la setmana passada, segons recull la CNN, un expert en la propagació del coronavirus, Kim Sneppen, de l'Institut Niels Bohr de Copenhaguen, va dir que a Suècia la pandèmia havia acabat: el virus estava "perdent importància" i va constatar que els suecs podrien estar desenvolupant certa immunitat davant el virus. Tot i que, de moment, la ciència no s'atreveix encara a afirmar si el que està passant té a veure o no amb la immunitat.

Quin és el millor model?

Mentre que alguns països han decidit confinar la seva població, altres han optat per deixar que el virus es propagui entre la població perquè aquesta adquireixi certa immunitat. Altres, han preferit confiar en la població i han optat per deixar que el coronavirus sigui una part més del dia a dia. Encara és d'hora per saber quina estratègia pot donar més bons resultats a llarg termini.

 

Imatge principal: vista aèria de Shibuya, Tòquio / Unsplash