Després de mesos protegida, l'estàtua de Cristòfol Colom del Paseo de la Reforma de la Ciutat de Mèxic serà finalment substituïda en aquesta avinguda neuràlgica de la capital per una escultura en homenatge a les dones indígenes.

"L'estàtua de Colom serà resituada al Parc Amèrica, a l'alcaldia Miguel Hidalgo, en col·laboració amb l'Institut Nacional d'Antropologia i Història (INAH)", va informar el Govern de la Ciutat de Mèxic en un butlletí.

Pel Dia Internacional de la Dona Indígena, que es va celebrar aquest 5 de setembre, la cap de Govern de la Ciutat de Mèxic, Claudia Sheinbaum, va assenyalar que es busca realitzar "un gran reconeixement a les dones indígenes de Mèxic". Per això va anunciar que, en col·laboració amb INAH, es col·locarà a l'anomenada Glorieta de Colom l'escultura "Tlali", en honor a les dones indígenes de Mèxic.

Aquesta escultura està sent elaborada per l'escultor mexicà Pedro Reyes, compta amb 6,5 metres d'alt i tindrà un basament realitzat en tezontle.

La polèmica

L'estàtua de Colom va ser construïda a mitjans del segle XIX per l'escultor francès Charles Cordier i finançada per l'industrial mexicà Antonio Escandón. Va arribar a Mèxic per l'oriental estat de Veracruz el 1875 i es va instal·lar uns anys després a la capital, segons recorda el llibre El monument elevat en la Ciutat de Mèxic a Cristòfol Colom. Descripció i Història, de Luis García Pimentel.

El 10 d'octubre de l'any passat, el Govern de la capital mexicana va retirar l'estàtua de la seva principal avinguda, dos dies abans d'una protesta ciutadana que pretenia enderrocar el monument.

Mentre que el 12 d'octubre de l'any passat, quan a Mèxic se celebra el Dia de la Raça o el Dia de la Nació Pluricultural -com va declarar el Senat en 2020-, es va desplegar un fort dispositiu de seguretat en dos llocs de la capital amb estàtues del navegant.

"Colom clar que va ser un gran personatge universal i també cal reconèixer-ho. Però creiem que, en el centre de la nostra ciutat, allà hi ha d'haver un reconeixement a la dona indígena i, per això, aquest monument, va afegir aquest cap de setmana l'alcaldessa Sheinbaum.

Problemes amb altres estàtues de Colom

El novembre de 2018, les autoritats de la ciutat nord-americana de Los Angeles van completar la retirada d'una estàtua de Cristòfol Colom, erigida fa 48 anys al Grand Park del centre de la ciutat, com a part d'una moció aprovada l'any anterior que ja havia substituït l'antic Dia del Descobriment pel Dia dels Pobles Indígenes.

"L'estàtua de Cristòfol Colom reescriu un capítol tacat de la història que carrega de fals romanticisme l'expansió dels imperis europeus i les explotacions dels recursos naturals i dels éssers humans", va afirmar l'exsecretària de Comerç dels EUA i membre de la Junta de Govern de la ciutat, Hilda Solis, autora de la moció.

D'altra banda, el juny de 2020, un grup de manifestants va fer caure, va incendiar i va llançar en un llac una estàtua de Cristòfol Colom que està situada al parc Byrd a la ciutat de Richmond, a l'estat de Virgínia, a l'est dels Estats Units.

Els fets es van produir durant una protesta celebrada al parc Byrd. Un vídeo gravat pels manifestants mostra com van fer caure l'estàtua de l'explorador espanyol i després van intentar cremar-la per acabar minuts després llançant-la en un llac pròxim.

 

Foto principal: Dones indígenes al lloc on es col·locarà l'estàtua en el seu honor / EFE