Les autoritats de la ciutat nord-americana de Los Angeles van completar aquest dissabte la retirada d'una estàtua de Cristòfol Colom, erigida fa 45 anys al Grand Park del centre de la ciutat, com a part d'una moció aprovada l'any passat que ja ha substituït l'antic Dia del Descobriment per el Dia dels Pobles Indígenes.

"L'estàtua de Cristòfol Colom reescriu un capítol tacat de la història que carrega de fals romanticisme l'expansió dels imperis europeus i les explotacions dels recursos naturals i dels éssers humans", va afirmar l'exsecretària de Comerç dels EUA i actual membre de la Junta de Govern de la ciutat, Hilda Solis, autora de la moció.

"L'eliminació de l'estàtua de Colom a Grand Park és un acte de justícia restauradora que honora i abraça l'esperit resistent dels habitants originals del nostre comtat. Retirant-la, comencem un nou capítol de la nostra història en el qual aprenem d'errors passats perquè ja no estiguem condemnats a repetir-los", va dir Solis en declaracions recollides per la cadena NBC.

El regidor Joe Buscaino, d'ascendència italiana, va expressar reserves sobre l'eliminació del Dia de Colom i va fer un esforç infructuós per aconseguir que es retirés la moció. "Amb o sense Colom, els italians continuaran celebrant els seus sacrificis i contribucions a aquest gran país i la nostra gran ciutat", va declarar Buscaino.