Estats Units ha efectuat aquest dissabte el seu primer llançament aeri d'ajuda humanitària a Gaza. A través d'avions militars, el govern de Joe Biden ha distribuït aproximadament 38.000 paquets de menjar pels dos milions de refugiats palestins que es concentren al sud de l'enclavament, segons ha anunciat avui el Comando Central de la Força Aèria dels EUA. En un comunicat publicat en X, el Comando Central ha explicat que s'ha col·laborat amb Jordània per a realitzar els llançaments, que s'han produït entre les 15.00 h i les 17.00 h, hora local. Les forces aèries americanes han emprat tres avions C130 per a llançar 66 palets amb aliments, 22 de cada avió, segons els mitjans locals, després que Biden anunciés ahir l'ajuda. Els paquets no incloïen ni aigua ni subministraments mèdics, segons la cadena CNN.

"Els llançaments aeris humanitaris del Departament de Defensa contribueixen als esforços continus del govern dels Estats Units per a brindar assistència humanitària vital a la població de Gaza. Estem duent a terme una planificació per a possibles noves missions de lliurament d'ajuda aèria", detalla el comunicat. Ahir, el president dels Estats Units, Joe Biden, va anunciar aquesta ajuda per a la Franja de Gaza i va obrir la possibilitat d'obrir un corredor marítim per a facilitar l'entrada més béns necessaris en l'enclavament palestí assetjat per l'exèrcit israelià. "Hi ha vides innocents en joc. Hi ha vides de nens en joc", va afirmar el mandatari, que ha vetat fins a tres vegades un alto el foc a Gaza en el Consell de Seguretat de l'ONU al·legant el "dret a defensar-se d'Israel" pels atacs terroristes de Hamàs del passat 7 d'octubre.

Les ONG critiquen la mesura "insuficient"

Per la seva part, les organitzacions d'ajuda humanitària que operen en la zona en guerra lamenten que aquests llançaments aeris estan molt lluny de satisfer les necessitats d'aliments i subministraments, on més de 2 milions de persones refugiades dels atacs de l'exèrcit israelià s'enfronten a la fam i les malalties infeccioses. "Els llançaments des de l'aire no substitueixen ni poden substituir l'accés humanitari", va avisar divendres l'ONG del Comitè Internacional de Rescat, que va apuntar que "el fet que s'estiguin considerant ni tan sols els llançaments des de l'aire és testimoni dels greus desafiaments d'accés a Gaza", territori assetjat per les forces israelianes, que controlen el pas de qualsevol forma d'ajuda humanitària a l'enclavament palestí.

Més de 30.200 morts, dos milions de refugiats i fam

En gairebé cinc mesos de guerra oberta des de l'inici d'aquesta nova revifada del conflicte palestino-israelià el passat 7 d'octubre, han mort en la Franja més de 30.200 persones pels bombardejos i operacions militars israelianes, inclosos les 115 que van ser assassinades dijous durant un repartiment d'aliments a la ciutat de Gaza, quan l'exèrcit israelià va disparar contra les persones que esperaven, com ha admès, encara que atribueix la xifra de víctimes a una allau provocada per les persones famolenques que es va abalançar cap als camions.

Una qüestió electoralment crítica per a Biden

La cruenta ofensiva sobre el territori palestí podria costar les eleccions a Biden, que veu com sectors de població tradicionalment proclius a votar el Partit Demòcrata, com les persones racialitzades, els joves o sectors progressistes de les grans ciutats, es mostren cada vegada més crítics amb el suport incondicional dels EUA a Israel. Tant Biden com la seva vicepresidenta, Kamala Harris, han estat objecte de diverses escridassades en actes públics per la gestió del conflicte a Gaza i, amb el govern de Benjamin Netanyahu convençut de seguir atacant els refugiats de Rafah, les autoritats americanes han elevat el to contra Israel i han iniciat l'enviament d'aquesta ajuda humanitària.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!