Els Estats Units estan formant tropes ucraïneses a Alemanya i "a altres llocs d'Europa". Així ho ha anunciat el secretari de premsa de centre d'intel·ligència nord-americana del Pentàgon, John Kirby, en un adreça als mitjans aquest divendres, on ha detallat que estan entrenant els soldats a fer servir "sistemes militars clau", per la qual cosa es pot entendre que els estan ensenyant a operar les armes que han donat a Kíiv per fer front a la invasió de Rússia, més concretament "els sistemes de radar i els vehicles blindats", ha detallat Kirby. Els entrenaments s'estan duent a terme en coordinació amb el govern alemany, ha afegit. Aquest anunci arriba dies després que l'exèrcit ucraïnès confirmés que un grup de militars britànics van viatjar fins a la capital d'Ucraïna per instruir els soldats de la resistència. Per contra, els EUA no han trepitjat el sòl ucraïnès-- quelcom que desencadenaria en una veritable crisi entre l'OTAN i Moscou-- sinó que ho han fet des de les bases que tenen a Alemanya.

Entrenaments

"Avui puc anunciar que els Estats Units han iniciat l'entrenament, amb les forces armades ucraïneses, de sistemes militars clau a les instal·lacions de l'exèrcit dels EUA a Alemanya. Aquests esforços s'erigeixen sobre l'entrenament inicial d'artilleria que les forces ucraïneses ja han rebut per altres vies, i també inclou instruccions sobre els sistemes de radar i els vehicles blindats que formen part dels paquets d'assistència de seguretat anunciats recentment", ha declarat Kirby davant la premsa, i després ha matisat que aquesta col·laboració també s'està duent a terme "en altres punts d'Europa". L'entrenament dels soldats ucraïnesos serà organitzat "amb coordinació amb el govern de la Federació alemanya", amb l'objectiu "de reforçar l'habilitat de l'exèrcit ucraïnès per contrarestar la nova ofensiva russa a l'est" del país.

Militars britànics a Kíiv

Membres de les forces especials del Regne Unit entrenen a tropes locals a Kíiv, per primer cop d'ençà que va esclatar la guerra russa a Ucraïna el 24 de febrer, informa el rotatiu britànic The Times. Els oficials de dos batallons estacionats a la capital ucraïnesa i als afores de la ciutat han assegurat al diari que han rebut formació militar de soldats britànics en les darreres dues setmanes. Entre els militars ucraïnesos citen el capità Yuriy Myronenko, el batalló del qual es troba a Obolon, al nord de Kíiv, que ha explicat com els militars de les forces especials han arribat per instruir els nous reclutes sobre com es fan servir els famosos NLAW, els míssils antitancs subministrats pel Regne Unit, que ja són tot un símbol de la resistència ucraïnesa contra la invasió russa.