Més ajuda. El president dels Estats Units, Joe Biden, ha sol·licitat de manera formal aquest dijous al Congrés nord-americà que aprovi un paquet de 33.000 milions de dòlars (equivalent a uns 31.000 milions d'euros) d'ajuda addicional per a Ucraïna. D'aquests 33.000 milions de dòlars, més de 20.000 serien per a assistència militar que permeti l'exèrcit ucraïnès tenir més garanties en la lluita contra Rússia. En una intervenció des de la Casa Blanca aquest dijous, Joe Biden ha manifestat que "mentre segueixin els assalts i atrocitats, seguirem ajudant Ucraïna per tal que es defensi de l'agressió russa". Per al president nord-americà, és "essencial" que l'hemicicle aprovi aquest paquet, donat que, en el cas que no sigui així, les conseqüències de "cedir a l'agressió serien molt més costoses".

Encara sobre aquesta partida de milers de milions per als ucraïnesos, cal concretar que hi hauria 8.500 milions per a assistència econòmica directa i uns altres 3.000 milions en ajuda humanitària. La resta de la quantia aniria destinada a l'assistència militar. Paral·lelament, Biden ha posat al damunt de la taula que el Congrés també doni llum verda a donar a Ucraïna els fons que han confiscat durant aquests mesos a oligarques russos "com a mesura compensatòria per als danys ocasionats als ucraïnesos per part de Rússia". "La nostra assistència, fins ara, ha marcat les diferències al camp de batalla, ajudant Ucraïna a guanyar els enfrontaments de Kíiv", ha subratllat el president dels Estats Units.

El PIB baixa un 0,4%

Aquest mateix dijous, l'Oficina d'Anàlisi Econòmica del govern nord-americà ha donat a conèixer les dades referents al Producte Interior Brut (PIB) del primer trimestre de 2022. En comparació amb el quart trimestre de 2021, aquesta dada macroeconòmica ha patit un retrocés del 0,4%. De l'octubre al desembre de 2021, s'havia registrat un increment intertrimestral de l'1,7%, xifra que contrasta amb aquest descens que s'ha materialitzat entre els mesos de gener i març d'enguany. L'organisme, encarregat de fer aquestes estimacions, ha argumentat que la caiguda del 0,4% té a veure, principalment, amb el "repunt de contagis de coronavirus degut a la variant òmicron" i també al "descens de pagaments per part de l'executiu com a part dels seus paquets d'ajuda durant la pandèmia". Altres claus que també assenyala l'Oficina d'Anàlisi Econòmica són els problemes amb les cadenes de subministraments o com s'ha disparat la inflació.

Si es comparen aquestes dades amb les anteriors a la pandèmia, el PIB del primer trimestre de 2022 és lleugerament superior (2,8%) al que es va registrar el quart trimestre de 2019, que va ser el darrer sense incidència de la covid-19. En el quart trimestre de 2021, aquesta dada macroeconòmica era encara més elevada en relació amb els nivells prepandèmia: 3,1%. D'altra banda, si s'analitza el PIB entre els mateixos trimestres d'anys diferents, el PIB d'aquests tres primers mesos de 2022 s'ha contret un 1,4% en relació amb els mesos de gener, febrer i març de 2021. En canvi, el Producte Interior Brut de l'octubre, novembre i desembre de 2021 va ser un 6,9% més gran que el registrat entre els mateixos mesos de l'any 2020.