Els Estats Units ha advertit aquest dimecres que el règim nord-coreà serà “totalment destruït” si es deslliga una guerra, i ha urgit a tots els països a trencar relacions amb Pyongyang arran del seu darrer assaig armamentístic.

Nikki Haley, l’ambaixadora americana a la ONU, ha declarat durant una reunió d’urgència de les Nacions Unides que “el dictador nord-coreà va prendre ahir una decisió que apropa al món una guerra, no l’allunya” i ha insistit que els Estats Units no volen un conflicte armat i que en cas que se’n produís un, serà pels “repetits actes d’agressió” per part de Corea del Nord.

“I si hi ha una guerra no s’equivoquin, el règim nord-coreà serà totalment destruït” ha avisat la diplomàtica.

Demanen trencar relacions amb Pyongyang

Haley ha subratllat que “l’amenaça” nord-coreana segueix en augment i ha acusat al líder del país, Kim Jong-un, de ser “cada cop més agressiu” en la seva “obsessió pel poder nuclear”. Per aquest motiu, ha insistit que el món ha d’anar més enllà i continuar aïllant al règim, el qual ja és objecte d’amples sancions internacionals.

“Avui cridem totes les nacions a trencar tots els seus llaços amb Corea del Nord” ha dit l’ambaixadora, que entre altres coses ha demanat a la comunitat internacional trencar les relacions diplomàtiques, paralitzar les importacions i exportacions i expulsar als treballadors nord-coreans del seu territori.

La representant dels Estats Units ha tingut a més un missatge especial per la Xina, el país més proper amb Pyongyang, a qui ha instat a trencar el subministrament de petroli al seu veí. Tal com ha assegurat, el president Donald Trump ha fet aquest dimecres la mateixa petició al seu homòleg xinès, Xi Jinping, durant la conversació telefònica que han mantingut per parlar sobre l’últim míssil nord-coreà.

“Hem arribat a un punt que la Xina ha de tallar el petroli a Corea del Nord” ha insistit l’ambaixadora americana, que ha recordat que quan Pequin va prendre aquesta mateixa mesura el 2003. Pyongyang va accedir a negociar. El missatge, però, no ha tingut una resposta immediata per part xinesa, donat que el seu ambaixador adjunt, Wu Haitao, el qual ha intervingut uns minuts després que Haley, no ha fet cap menció a l’assumpte.

La Xina demana “moderació”

El representant xinès, com és habitual, ha insistit en la necessitat de diàleg per solucionar la crisi a la península coreana i ha fet una crida a la moderació a totes les parts. Segons Wu, l’experiència demostra que quan els bàndols opten per l’apropament hi ha possibilitats de progrés, mentre que quan aposten per posicions dures, disminueixen les esperances de pau.

El diplomàtic ha dit que el Consell de Seguretat ha de mostrar responsabilitat i motivar a les parts a asseure’s a la mesa de negociació per resoldre la crisi a través de la diplomàcia.

Rússia critica a Pyongyang i a Washington

Rússia, per la seva part, ha condemnat el nou assaig nord-coreà i el seu total menyspreu per les crides de la comunitat internacional, però també ha tingut paraules crítiques pels Estats Units i els seus aliats. En concret, ha rebutjat les maniobres militars a la regió i ha dit que Washington i Seül semblen estar “posant a proba la paciència” de Pyongyang.

“Demanem a totes les parts a detenir aquesta espiral de tensió” ha dit l’ambaixador rus Vasili Nebenzia, qui ha defensat que és moment de “donar un pas enrere” i cercar una nova fórmula diplomàtica.

La ONU condemna l’actitud del règim nord-coreà

La crisi nord-coreana ha estat una de les principals preocupacions de les Nacions Unides durant els últims mesos, enmig de repetits assajos nuclears i amb míssils per part de Pyongyang i de contundents amenaces des de Washington. “No hi ha res més perillós per la pau i la seguretat al món que el que està succeint a la península coreana” ha assegurat aquest dimecres el responsable d’Assumptes Polítics de la ONU, Jeffrey Feltman.

En resposta al míssil d’aquest dimarts, el Consell de Seguretat podria explorar noves sancions a Corea del Nord, quelcom que han sol·licitat països com França. L’ambaixador francès a la ONU, François Delattre, ha indicat que “només la màxima pressió sobre el règim nord-coreà avui podrà aplanar el camí per una solució política demà”.