El règim de Pyongyang ha insistit aquest dimecres en mantenir el seu desafiament a Washington en disparar de nou un míssil balístic cap al mar del Japó, en el que suposa el seu primer assaig d’aquest tipus després de dos mesos i mig sense realitzar cap llançament.

L’Exèrcit sud-coreà ha detectat que Corea del Nord ha realitzat el llançament al voltant de les 3.17 hora local (18.17 GMT de dimarts) en direcció a l’est i des de les rodalies de Pyongsong, a la província de Pyongan del Sud, a uns 25 quilòmetres al nord de la capital nord-coreana.

Segons les dades que maneja el Pentàgon, es tractaria d’un míssil balístic intercontinental (ICBM), que seria el tercer que disparen els nord-coreans després dels dos que van llançar en juliol.

“Ens encarregarem (...) És una situació que manejarem” s’ha limitat a dir el president dels Estats Units, Donald Trump, en unes breus declaracions des de la Casa Blanca, mentre que el secretari d’Estat, Rex Tillerson, ha optat per la moderació i ha assegurat que “les opcions diplomàtiques segueixen sent viables”.

El Govern de Seül ha determinat que el projectil ha recorregut uns 960 quilòmetres i ha assolit un apogeu de 4.500 quilòmetres, la qual cosa suposaria la màxima altura aconseguida fins ara per un míssil nord-coreà i indicaria un nou i perillós avançament per el programa d’armes del règim de Kim Jong-un.

El míssil podria haver caigut a Washington o Hawaii

Tenint en compte que el projectil hauria estat disparat en un angle molt obert, s’estima inicialment que podria recórrer uns 10.000 quilòmetres, suficient per caure a Hawaii, segons les dades de Seül, que també ha apuntat que es tractaria d’un míssil Hwasong-14 de llarg abast.

No obstant, l’expert David Wright, del grup de científics americans Union of Concerned Scientists (UCS) ha assenyalat en un article que el míssil podria haver recorregut més de 13.000 quilòmetres d’haver estat llançat amb un angle estàndard, una distància més que suficient per caure a Washington o “qualsevol part continental dels Estats Units”.

Per la seva part, l’executiu japonès ha afirmat que el míssil ha volat durant uns 50 minuts i que hauria caigut en aigües del Mar del Japó (anomenat “Mar de l’Est” a les dues Corees) a uns 250 quilòmetres de la costa de la prefectura nipona d’Aomori (nord del país). Aquestes aigües pertanyen a la zona econòmica especial (EEZ) del Japó, un espai que s’estén a uns 370 quilòmetres des del seu litoral.

Condemna internacional davant la darrera prova nuclear de Corea del Nord

El ministre japonès de Defensa, Itsunori Onodrea, ha dit que no s’ha informat de que el míssil hagi danyat cap navili, mentre que el primer ministre nipó, Shinzo Abe, ha condemnat la prova i el desenvolupament del programa nuclear i de míssils per part de Pyongyang, que té com objectiu el desenvolupament de míssils ICBM capaços d’arribar a territori americà portant un cap nuclear, i el règim nord-coreà ha insistit en que continuarà amb ell fins assolir “un equilibri de forces” amb Washington.

Arran del llançament, Corea del Sud, els Estats Units i el Japó han sol·licitat una reunió d’urgència del Consell de Seguretat de la ONU que podria celebrar-se aquest dimecres.

Seül ha respost a més a l’acció de Corea del Nord realitzant ni cinc minuts després de la detecció del llançament, un assaig amb míssils prop de la frontera marítima oriental amb Corea del Nord, al mateix temps que el president sud-coreà, Moon Jae-in, convocava una reunió del Consell de Seguretat Nacional (NSC).

Es descarta el camí del diàleg

El llançament d’aquest nou míssil per part del règim nord-coreà sembla arruïnar de moment l’esperança de que el parament dels assajos armamentístic pogués apuntar a un possible retorn a la taula de diàleg per aconseguir la desnuclearització.

Els analistes han debatut entre aquesta possibilitat i la de que el recés respongués simplement a un factor estacional, ja que tradicionalment Corea del Nord realitza molt poques proves d’armes en el darrer trimestre de l’any.